Implementarea asigurării obligatorii a locuinţei (AOL) nu ar fi luat din calea apelor casele celor păgubiţi, dar le-ar fi oferit şansa să-şi ia viaţa de la capăt într-o altă zonă. Acest lucru ar fi fost posibil dacă o serie de instituţii chiar şi-ar fi dat interesul pentru aplicarea acestei legi.

În ultimul cincinal, aproape la fiecare doi ani, mii de români şi-au văzut agoniseala de-o viaţă luată de ape. Încă de acum cinci ani, autorităţile au început să pună bazele pentru asigurarea obligatorie, dar fără succes până acum. Cu doar 10 sau 20 de euro/an un păgubit era asigurat pentru o sumă de 10.000 sau 20.000 de euro. Deşi sumele nu sunt colosale, acopereau bună parte din costurile pentru refacerea unor noi locuinţe.

Oficiali din cadrul Comisiei pentru Supravegherea Asigurărilor (CSA) spun că legislaţia a durat foarte mult şi nu a ţinut numai de Comisie sau de Ministerul Administraiei şi Internelor (MAI) ci şi de interesul asigurătorilor, care au vrut majorarea primelor de asigurare.

"Apoi şi administraţiile locale aveau nevoie de timp pentru logistică şi cumpărarea acesteia. Ramificaţiile acestei proceduri se întind până în teritoriu şi de asta a durat atât de mult. După asta, şi asigurătorii au trebuit să vină cu o parte din capital, iar aici a mai durat ceva până s-au decis cei care voiau să participe", ne-a declarat un oficial CSA. El spune că, acum, nu mai trebuie să emită decât poliţele, iar acest lucru este foarte posibil să fie realizat până la finele lunii în curs.

Legea, tărăgănată ani buni

Potrivit deputatului democrat-liberal Valeriu Tabără, procedurile de trecere a unui proiect de lege sunt destul de simple, dar pot fi întârziate foarte mult.

"Mai întâi trebuie să treacă prin prima Cameră, acolo are un anumit timp, dacă ea nu se rezolvă, va trece tacit mai departe. Problema apare în momentul în care ajunge în cea de-a doua Cameră. Aici, dacă vrea cineva să întârzie proiectul de lege poate să-l ţină şi 3-4 ani, dacă trece prin procedură obişnuită", ne-a declarat Valeriu Tabără.

Speranţe prelungite

La începutul lui februarie 2010, Angela Toncescu, preşedinta CSA, spunea că, "având în vedere faptul că România este situată într-o zonă geografică cu risc foarte mare în producerea calamităţilor naturale, avem convingerea că împreună cu directorul general Marius Bulugea, PAID va depune toate eforturile pentru implementarea legislaţiei AOL în cel mai scurt timp posibil".

Pe de altă parte, Gheorghe Grad, directorul general al Societăţii Române de Brokeraj în Asigurări (SRBA), crede că, dacă AOL era implementată acum, ar fi existat nişte despăgubiri mai mult ca sigur. "Exista posibilitatea ca aceşti oameni să poată să o ia de la capăt în altă parte, nu să stea la mila publică şi a guvernului care n-are bani", ne-a declarat Grad.

BIROCRAŢIE

Legea, viabilă la toamnă

La pasat responsabilitatea, autorităţile sunt pe primul loc. Deşi proiectul Legii 260/2008 a avut un traseu greoi până la publicarea în Monitorul Oficial, aplicarea acesteia a fost şi mai greu de pus în practică.

Pentru implementare era nevoie de formarea PAID, lucru care însă e pasat de la o instituţie la alta. CSA aruncă pisica în ograda MAI pentru baza de date şi altele, iar MAI dă vina pe CSA, astfel că termenul de 1 iulie 2009 s-a amânat cu şase luni, iar apoi cu încă şase. Acum, surpriză! S-a amânat pentru toamnă, dar nici acest termen nu e sigur. Potrivit lui Gheorghe Grad, în prezent, sunt afectate peste 3.000 de case.

Dacă acestea aveau o asigurare de 20.000 de euro şi ar fi primit 12.000 euro asta ar fi însemnat că asigurătorii ar fi trebuit să achite 36 milioane euro, cam o treime din ce ar fi trebuit să se strângă la Pool în primul an.

Circuitul Legii 260/2008

 • 28.08.2007 aprobat de guvern*
  *intră în vigoare la data de întâi a lunii următoare celei în care se publică în Monitorul Oficial
 • 05.09.2007 înregistrat la Senat**
  ** cu solicitarea de a fi adoptat în procedură de urgenţă
 • 05.11.2007 aprobat de Senat
 • 12.11.2007 înregistrat la Camera Deputaţilor***
  *** cu solicitarea de a fi adoptat în procedură de urgenţă
 • 08.10.2008 adoptat de Camera Deputaţilor
 • 17.10.2008 trimis la preşedinte pentru promulgare
 • 10.11.2008 publicat în Monitorul Oficial ****
  **** intrare în vigoare la 120 de zile de la publicare (adică 10 martie 2009)
 • Aprilie 2009 – termenul se amână pentru 1 iulie 2009

 • Mai 2009 – Radu Stancu, secretar de stat MAI a anunţat că se amână din nou termenul pentru asigurarea obligatorie pentru 1 ianuarie 2010

 • Octombrie 2009 – Constantin Toma, preşedintele PAID la acea dată, a spus că termenul de aplicare va fi 1 iulie 2010

 • 01 februarie 2010 Angela Toncescu, preşedintele CSA, odată cu numirea lui Marius Bulugea la şefia PAID, a anunţat că are convingerea că noua conducere va implementa legea în cel mai scurt timp
 • Iunie 2010 – oficial CSA anunţă că termenul de 1 iulie nu poate fi respectat