Evenimentul Zilei > Actualitate > Am mai sărăcit un pic. Puterea de cumpărare a românilor a scăzut comparativ cu media europeană
Am mai sărăcit un pic. Puterea de cumpărare a românilor a scăzut comparativ cu media europeană

Am mai sărăcit un pic. Puterea de cumpărare a românilor a scăzut comparativ cu media europeană

2010 a fost un an greu pentru români şi acest lucru reiese şi din datele Eurostat, care ne plasează pe penultimul lor din Uniunea Europeană după valoarea Produsului Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor măsurat prin Puterea de Cumpărare Standard (PPS) a populaţiei, cu 46% sub media UE.

Potrivit datelor Eurostat, în România, valoarea PIB pe cap de locuitor exprimat în PPS s-a situat în 2010 la 46% sub media Uniunii Europene, faţă de 47% în 2009.

În spatele nostru se mai află doar vecinii de la sud de Dunăre, bulgarii, cu 44%.

12 state din UE au avut, anul trecut, PIB pe locuitor exprimat în PPS mai mare faţă de media din blocul comunitar. În Luxemburg, cea mai bogată ţară a Uniunii, acesta a fost mai mult de două ori şi jumătate din media UE, în timp ce Olanda a înregistrat un nivel de o treime peste media UE.

Irlanda, Danemarca, Austria şi Suedia au avut un PIB per capita exprimat în PPS între 20% şi 30% peste media UE, iar Belgia, Germania şi Finlanda între 15 şi 20%. Marea Britanie a înregistrat 12% peste medie, Franţa 8%, iar Italia 1%, în timp ce Spania şi Ciprul s-au situat în jurul mediei UE.

Grecia, Slovenia, Malta, Portugalia şi Republica Cehă au înregistrat un PIB pe locuitor exprimat în PPS între 10% şi 20% mai mic decât media UE, în timp ce în Slovacia a fost în jur de 25% sub medie, informează Agerpres.

Ungaria, Estonia, Polonia, Lituania şi Letonia au avut valori între 35% şi 50% mai mici, în timp ce în România şi Bulgaria a fost de în jur de 46% şi respectiv 44% sub media UE27.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: