Evenimentul Zilei > Actualitate > “Am ajuns să lucrez pentru un apartament care nu există”
“Am ajuns să lucrez pentru un apartament care nu există”

“Am ajuns să lucrez pentru un apartament care nu există”

Mai mulţi clujeni s-au trezit şi cu banii luaţi şi fără casă, după ce au plătit mii de euro unui dezvoltator, care a vândut casele de două ori.

Societatea DIC Construct SRL din Cluj Napoca a construit nouă apartamente în mansarda unui bloc cu patru etaje. Idee bună, ar spune unii, gândindu-se că aşa ar putea fi rezolvată problema spaţiului locativ din urbea ardeleană. Însă, dezvoltatorul a vândut locuinţele de două ori, încasând bineînţeles şi banii pe ele tot de două ori.

Clienţii au plătit câteva mii de euro firmei DIC Construct SRL, în baza unor antecontracte de vânzare-cumpărare, care nu implică şi instituirea vreo unei ipoteci. Astfel, constructorul a putut vinde apartamentele şi altor clienţii, care între timp au semnat şi actele de vânzare-cumpărare, mutându-se în casă nouă.

Pentru primii clienţi, singura soluţie rămasă este să apeleze la justiţie pentru a-şi recupera banii. Pe rolul Judecătoriei Cluj Napoca sunt înregistrate câteva zeci de dosare în care DIC Construct SRL este chemată în judecată pentru a fi obligată să predea apartamentele sau să încheie contractele de vânzare cumpărare în forma autentică.

Şansa de a-şi recupera banii la tribunal, minimă

Unul dintre clujenii care au deschis proces împotriva firmei de construcţii este Angela Giurgiu. Femeia a cumpărat un apartament de 52 de metri pătraţi de la firma DIC Construct pentru care a plătit suma de 6.000 de euro şi 146.988 lei (aproape 35.000 de euro). Contractul a fost încheiat în data de 20 decembrie 2007, iar apartamentul trebuia să fie finalizat în data de 15 aprilie 2008.

Angela Giurgiu a avut o supriză de proporţii când a aflat că firma DIC Construct SRL a vândut acelaşi apartament unei alte clujence, Carmen Mărginean. Angela Giurgiu spune că persoana care a cumpărat acelaşi apartament s-a apucat de făcut modernizări în apartament, deşi ştia că locuinţa se află într-un litigiu în justiţie.

Pentru a-şi cumpăra locuinţa din mansardă, femeia a luat credit de la bancă şi a ajuns să muncească o lună întreagă doar pentru a plăti rata la bancă.

“Am luat de la bancă un credit de 40.000 de euro pe o perioadă de 30 de ani şi am ajuns să plătesc rată de 344 de euro, aproape dublu decât salariul meu. Printr-o colegă am aflat că există mai multe apartamente de vânzare în mansarda unui bloc. Am semnat contractul de vânzare-cumpărare în luna decembrie 2007, iar apartamentul trebuia să îmi fie predat în luna septembrie 2008”, povesteşte Angela Giurgiu, care este jurist.

Apartamentul pe care Angela Giurgiu l-a cumpărat luând un credit care se întinde pe durata unei jumătăţi de viaţă, nu este gata nici în ziua de astăzi şi asta pentru că proprietarul firmei DIC Construct SRL nu a mai avut bani să îl finalizeze. Ba mai mult, în loc să se rezume doar la a opri lucrările, patronul DIC Construct SRL, Raul Pop a vândut apartamentele la mai mulţi cumpărători.

“Eu am mers în toamna anului 2008 să văd în ce stare se află apartamentul şi o vecină de pe scară mi-a spus că bine că m-am mutat şi că am pus uşă ca să nu intre tot felul de persoane. Am rămas uimită şi aşa am aflat că apartamentul pe care eu l-am cumpărat cu 46.000 de euro a fost vândut unei alte persoane cu suma de 25.000 de euro. Acum am probleme şi cu acea persoană` pentru că nu vrea să părăsească locuinţa pe care eu am cumpărat-o de prima dată”, mai spune Angela Giurgiu.

Parchetul şi poliţia, de partea dezvoltatorului

Tânăra a depus plângere penală la Poliţia Cluj şi abia după mai multe luni a fost chemată la o confruntare cu patronul firmei DIC Construct SRL, Raul Pop.

“Am fost acolo şi aproape că a sărit să mă bată spunându-mi că eu am dat bani firmei lui şi nu lui personal. Acum, deşi am deschis mai multe procese să îmi pot recupera banii, nu mai am nicio speranţă. Am ajuns să lucrez să plătesc rate pentru un apartament pe care nu îl am. Deşi am depus la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj Napoca o cerere pentru instituirea de măsuri asiguratorii asupra bunurilor patronului DIC Construct, nici acum nu am primit un răspuns”, a mai spus Angela Giurgiu.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News