Prezentatoarea emisiunii „Poveşti de viaţă“ şi-a petrecut pentru a doua oară vacanţa în Sharm el Sheikh, Egipt.
De această dată, am mers împreună cu naşii mei şi câţiva prieteni şi n-am avut un program prea încărcat. Am revenit în Sharm tocmai pentru că ne-am simţit minunat acolo, dar şi pentru că era cea mai apropiată destinaţie caldă faţă de România. Când am spus că n-am avut un program prea încărcat nu am insinuat că am lenevit pe marginea piscinei.
Ne-am scufundat în câteva rezervaţii naturale, una dintre ele fiind Ras Mohamed, unde ne-am «lovit» de pereţii verticali de corali şi-am admirat peştii exotici, extrem de coloraţi şi spectaculoşi din Marea Roşie, am survolat Dahabul, am gonit cu ATV-urile prin deşertul muntos al peninsulei şi-am luat cina cu beduinii, aşteptând cu nerăbdare să vedem apusul de soare de pe vârful munţilor, ne-am paraşutat pe apă, ne-am delectat la restaurantele cochete, asemenea poveştilor Şeherezadei, din Naama Bay (centrul staţiunii Sharm el Sheikh), am vizitat singura mănăstire ortodoxă din deşert, Sfânta Ecaterina, locul unde se adună pustnicii şi sihaştrii care sălăşluiesc prin crăpăturile munţilor din împrejurimi.
Dacă la prima întâlnire cu istoria scrisă-n piatră a Egiptului am fost cucerită de Valea Regilor şi mormintele faraonilor, de Luxor, Piramide, Marele Sfinx, Muzeul de Egiptologie şi valea Nilului, de astă dată m-a impresionat lăcaşul Sfânta Ecaterina din muntele Sinai. Într-o lume eminamente musulmană să vezi în mijlocul deşertului o mănăstire de călugări greci, nu-i puţin lucru, credeţi-mă. Cu atât mai mult cu cât altarul este aşezat pe rugul pe care Moise l-a văzut arzând, dar care nu se mistuia.
Acel rug veghează şi acum. Ramurile lui sunt pe zidul din spatele lăcaşului, iar rădăcina, în Sfântul Altar. Mănăstirea este împodobită cu picturi murale, foarte valoroase, cu multe candele agăţate de tavan, aproape că nu se poate vedea partea de sus pictată a bisericii. Iar cine sărută Moaştele Sfintei Ecaterina primeşte un inel de argint, simbol ce are o poveste fascinantă pe care vă las să o aflaţi atunci când veţi ajunge acolo. M-a amuzat faptul că egiptenii licitează pentru fiecare clientă drăguţă care e dispusă să le întoarcă un zâmbet. Şi ce credeţi că oferă în schimbul ei? Ei bine, nimic altceva decât... cămile.
Într-una din seri, naşul meu, obosit de complimentele şefului de restaurant şi profitând de absenţa soţului meu, a zis: «100 de cămile şi ţi-o dau pe loc. Ai să vezi că vei veni la mine sau la soţ şi ne vei ruga s-o luăm înapoi». Managerul a stat pe gânduri, a plecat şi după câteva minute a revenit cu o cămilă, spunându-i naşului meu: «Toate cămilele din lume nu valorează cât zâmbetul finei tale, dar îţi dăruiesc una dacă n-ai să-i povesteşti soţului ei c-ai vrut s-o vinzi». M-aş întoarce cu plăcere şi pentru a treia oară, însă doar în perioada noiembrie-martie, când temperaturile sunt suportabile“. CAZARE
Diferenţă de stele > Ne-am cazat la Hotelul Sunrise Island View, de cinci stele (în realitate trei superior), ultra all inclusive, pachetul turistic costând în jur de 700 de euro de persoană. > Camerele de la Sunrise Island View sunt dotate cu TV, satelit, minibar, aer condiţionat, seif, terasă. > Hotelul are patru piscine foarte mari - una dintre ele încălzită, cu tobogane pentru copii şi adulţi, bar în apă şi pe plajă, o grădină superbă, canale şi cascade artificiale, internet, serviciu de babysitting, echipă de animatori, restaurante cu meniu à la carte, English pub, magazine. RESTAURANT Cotlete de berbecuţ şi lipii aburinde > Mi-a plăcut restaurantul Fatima, cu specific arăbesc, de pe terasa hotelului unde am stat. > Săpat în stâncă, deasupra mării, protejat de soare şi nisip, cu muzică tradiţională live în surdină, mâncarea este absolut delicioasă: cotletele de berbecuţ, lipiile aburinde scoase atunci din cuptor, preparatele arăbeşti cu sosuri iuţi şi legume din belşug, iaurtul cu mentă şi usturoi, dulciurile năucitoare, shisha cu tutun cu aromă de măr şi cafeaua albă pregătite parcă special pentru tine şi preţurile moderate - aproximativ 25 de euro de persoană. SFATURI
Atenţie la bijuterii, corali şi apă! > Mergeţi în perioada noiembrie-martie. Temperaturile sunt suportabile atunci. Să aveţi la voi, obligatoriu, medicamentul numit imodium. > Feriţi-vă de apa neîmbuteliată şi mâncarea de pe stradă. > Nu luaţi de bune preţurile afişate, negociaţi cel puţin la jumătate din preţul propus de vânzători, chiar şi în hoteluri. > Evitaţi să cumpăraţi bijuterii din aur, dar orientaţi-vă către pietrele semipreţioase (turcoaze şi coral). > Nu încercaţi să rupeţi coralii din mare. Este ilegal, în plus te trezeşti cu iritaţii şi băşici care se vindecă destul de greu.