Evenimentul Zilei > Actualitate > Alimente care strică gustul laptelui matern
Alimente care strică gustul laptelui matern

Alimente care strică gustul laptelui matern

Ceapa şi usturoiul sunt greu digerabile şi fac laptele amar. Cel mai mult îi schimbă gustul condimentele, iar din cauza lor copilul poate face colici şi diaree.

Atât timp cât o mamă alăptează, trebuie să fie foarte atentă la alimentaţie pentru că va influenţa calitatea laptelui. "E bine să consume lactate, peşte, legume şi fructe care sunt bogate în vitamine şi minerale. Să evite produsele conservate sau care conţin coloranţi ori aditivi care pot ajunge în compoziţia laptelui", detaliază Ionuţ Ştefan, consultant în nutriţie la cabinetul "mc²" din Bucureşti.

Medicii fac o trecere în revistă a celor mai agresive alimente care pot schimba major gustul laptelui, cu efecte asupra dorinţei copilului de a-l consuma şi asupra digestiei micuţului.

"Tubul digestiv al unui copil nu e pregătit pentru piper, tarhon, ardei iute, coriandru"

Din cauza intensităţii gustului, condimentele se transmit foarte uşor copilului.

"Piperul, ardeiul iute, coriandrul, tarhonul au gust mai intens. Absorbite, substanţele ajung în lapte şi vor crea un disconfort copilului pentru că tubul lor digestiv nu e pregătit să le primească", explică nutriţionistul Ionuţ Ştefan.

Astfel, copilul simte gustul diferit şi e posibil să refuze alăptatul şi să devină agitat. În plus, poate să facă scaune diareice şi colici.

Varza este şi ea un aliment pe care mămicile ar trebui să-l evite. "Varza are substanţe mai acide care se absorb în intestin, trec în lapte şi dau copilului fermentaţie", adaugă medicul.

Printre alimentele care pot modifica gustul şi calitatea laptelui matern se numără şi ceapa şi usturoiul. "Sunt greu digerabile şi consumate în exces modifică gustul laptelui. Produşii care dau gustul înţepător al cepei sunt eliminaţi, o parte, prin respiraţie, şi altă parte prin transpiraţie, urină şi secreţia lactată, unde ajungând în laptele matern îi pot modifica proprietăţile gustative", explică Tiberiu Mogoş , medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice la Institutul "Nicolae Paulescu" din Bucureşti.

Copilul riscă tulburări digestive manifestate prin crampe, dureri abdominale, plâns. Ciocolata schimbă şi ea gustul laptelui matern. Se elimină în cantităţi mici prin lapte, iar din această cauză copilul poate deveni mai nervos şi mai agitat.

"Mamele care alăptează trebuie să consume lactate, peşte, fructe şi să evite produse conservate sau care conţin coloranţi."
IONUŢ ŞTEFAN, consultant în nutriţie

UTIL

Regulile nutriţiei sănătoase

Specialiştii în alimentaţie le recomandă mămicilor care-şi alăptează copiii să se bazeze pe o alimentaţie naturală, fără condimente, dar bogată în nutritienţi.

"Este de preferat ca proaspetele mămici să aibă o alimentaţie intensificată nutritiv, cu vitamine şi minerale (potasiu, sodiu, magneziu, calciu, vitaminele B, C, D), proteine care să ajute copilul la creştere, glucide care să-i dea energie şi lipide care au rol în realizarea structurii celulare şi în reglarea transmiterii impulsurilor nervoase. O alimentaţie sănătoasă favorizează dezvoltarea creierului, o memorie mai bună, capacitate de reţinere şi abilitate mai mare de a se descurca în mediul ambient", spune Tiberiu Mogoş, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice la Institutul "Nicolae Paulescu" din Bucureşti.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: