vehement poziţia colegului de coaliţie, iar şeful unuia dintre sindicatele poliţiştilor, Konrad Freiberg, a respins pur şi simplu propunerile şi le-a catalogat drept „populiste“. Luările de poziţie ale creştin-democraţilor au un puternic iz electoral şi vin pe fondul unei scăderi în sondaje, care le afectează şansele de a câştiga alegerile locale din Hesse, programate pentru 27 ianuarie.

Disputa pe tema criminalităţii în rândul imigranţilor s-a concentrat de la bun început în jurul lui Roland Koch, care a folosit cazul agresării unui pensionar din München de către un tânăr turc născut în Germania şi unul grec pentru a ataca sistemul juridic „ineficient“. Atacurile reprezentantului CDU, care ia acuzat pe „unii străini“ că nu îndeplinesc standardele de igienă germane, au început încă din decembrie şi au prefaţat, de fapt, campania electorală pentru alegerile locale.

Săptămâna trecută, cancelarul Merkel şi-a atras la rândul ei o serie de critici, după ce a declarat că susţine planurile lui Koch şi a apreciat că pedepsele cu închisoarea pe termen scurt pentru infractorii tineri ar ajuta la combaterea criminalităţii. Analiştii politici şi comentatorii germani au apreciat că atitudinea cancelarului, împărtăşită inclusiv de partidele de extremă-dreaptă, ar putea aduce prejudicii de imagine atât ei, cât şi partidului.