Evenimentul Zilei > Actualitate > Algele marine, invazie masivă pe litoral. Cum sunt adunate de pe plaje
Algele marine, invazie masivă pe litoral. Cum sunt adunate de pe plaje

Algele marine, invazie masivă pe litoral. Cum sunt adunate de pe plaje

Aproape toate plajele de pe litoralul românesc sunt invadate de o adevărată maree verde care produce un disconfort, aproape insuportabil, turiștilor aflați în vacanță la mare.

În ciuda intervenţiei nocturne, zilnice, a utilajelor de la Apele Române Dobrogea Litoral, în zorii zilei țărmul mării este cotropit din nou de o pătură groasă de alge de parcă nimic nu ar fi fost curăţat. Inițial, fenomenul de înflorire algală s-a manifestat pe plajele din sudul litoralului. În scurt timp a ajuns și în nord, la Mamaia. Mii de tone de asemenea plante marine verzi au fost adunate până acum, acționându-se numai noaptea.

   

„Zonele cele mai afectate sunt pe partea de sud a litoralului, în special pe zona Saturn – Mangalia – Vama Veche. Problema nu este că nu ne facem treaba bine, ci că ar fi fost indicat să avem până în acest moment și utilaje moderne cu deservenți suficienți, care să termine treaba cât mai repede și mai eficient”, spunea, la începutul lunii iulie, directorul Administrației Bazinale Apele Române Dobrogea Litoral (ABADL), Bogdan Bola.

Miercuri după amiază însă, Bogdan Bola părea că este depășit de situație: „E clar, nici natura nu ține deloc cu noi: dacă de dimineață malul litoralului în dreptul stațiunii Mamaia era curat aproape în totalitate, în doar câteva ore, schimbându-se direcția vântului, linia țărmului este efectiv înecată în alge aduse de curenți. Și imaginați-vă că adâncimea acestui strat este de până la jumătate de metru”.

   

Oamenii cu vechime la Apele Române spun că un astfel de fenomen nu a mai avut loc de cel puțin 10 ani. Miercuri noaptea toate echipele instituției au fost mobilizate pe plaje pentru a colecta uriașele cantități de alge. Numărul oamenilor care lucrează efectiv pe plajă este însă mic, iar utilajele sunt insuficiente. În același timp, lipsa unor mașini și ambarcațiuni specifice colectării algelor îngreunează intervenția angajaților.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: