Începând din toamnă, structura claselor s-ar putea modifica. Mai exact, într-o sală de curs nu ar putea fi mai mult de 15 elevi. Aceștia vor avea un program de 4 ore pe zi, iar durata cursurilor nu va mai fi de 50 de minute, ci de 30. Noile reguli au fost propuse de către Institutul National de Sănătate Publică.

Documentul cu regulile a fost publicat de Ministerul Sănătății și trimis în școli de către DSP pe 29 mai. Documentul oficial cuprinde măsurile de protecţie care trebuie aplicate “pentru reluarea activităţilor în unităţile pentru educarea şi instruirea copiilor şi tinerilor, clasele 0-XIII, în contextul epidemiologic al COVID 19”, scrie Edupedu.ro.

Ba mai mult, pe durata orelor, elevii trebuie să păstreze între ei o suprafață de 4 metri pătrați, iar numărul elevilor prezenți la curs nu trebuie să depășească jumătate din efectivul total, asta în condițiile în care majorittatea activităților se vor desfășura online.

Specialiștii INSP recomandă „participare alternativă a elevilor, prin rotație, la orele de clasă online a unei părți din elevi, ceilalți fiind prezenți fizic la școală (de preferat în prima etapă, întrucât asigură un timp de expunere mai redus pentru fiecare elev)”.

O altă recomandare ar fi aceea ca măcar din cele patru ore să se desfășoare într-un spațiu deschis cum ar fi curtea școlii.

Institutul Național de Sănătate Publică mai transmite că „experimentele la orele de chimie/fizică/biologie care necesită mișcare și/sau interacțiune strânsă între elevi nu trebuie organizate”. Pe lângă asta, „elevii nu se vor muta din clasa de bază în laboratoare“, mai arată recomandările care au statut de obligație.

Recomandările INSP

Numărul de ore petrecute de elevi în cadrul procesului instructiv – educativ pe zi la școală să fie limitat. Recomandăm un maximum de 4 ore pe zi, durata orei să fie de maximum 30 minute, durata pauzei de maximum 20 minute, pentru a se permite timpul necesar spălatului eficient al mâinilor.

Participare alternativă a elevilor, prin rotație, la orele de clasă online a unei părți din elevi, ceilalți fiind prezenți fizic la școală (de preferat în prima etapă, întrucât asigură un timp de expunere mai redus pentru fiecare elev).

Alternarea orelor de curs cu activități în aer liber: în măsura în care este posibil una dintre ore/zi să se deruleze în spații deschise (curtea școlii).

Amânarea și anularea manifestărilor sportive, culturale, pe timpul pandemiei în vederea evitării aglomerării pentru limitarea transmiterii infecțiilor respiratorii;

Diminuarea pe cât posibil a deplasărilor cadrelor didactice, elevilor și a personalului unității în incinta acesteia.

Organizarea programului școlar:

Școlile vor trebui să se organizeze înainte de redeschiderea lor și în funcție de dimensiunea unității. Se vor organiza programul și activitățile școală (intrare în clasă, ieșire de la cursuri, mișcarea pe coridoare), astfel încât elevii unei clase nu se întâlnească cu elevii din alte clase sau cu cei de pe același etaj.

Sosirea și plecarea din școli ar trebui organizate astfel încât să se evite aglomerarea copiilor și a părinților la intrarea în școli. Această organizare se va face astfel încât să respecte următoarele:

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE