Evenimentul Zilei > Social > Români, atenție! Cum poți fi păcălit să plătești 60 de euro la fiecare minut. Escrocheria momentului
Români, atenție! Cum poți fi păcălit să plătești 60 de euro la fiecare minut. Escrocheria momentului

Români, atenție! Cum poți fi păcălit să plătești 60 de euro la fiecare minut. Escrocheria momentului

În ultima perioadă escrocheriile cu apeluri telefonice au avansat. Moda apelurile telefonice ratate din străinătate, lansată în ultima perioadă, a făcut numeroase victime. 

Trebuie știut că dacă pe telefon vă apar apeluri pierdute din țări precum Serbia, Guatemala, Albania sau chiar Republica Moldova, nu trebuie să sunați înapoi. Dacă o veți face, factura telefonică vă va fi considerabil umflată.

Dacă sunați înapoi costurile se ridică cu până la 60 de euro/minut. Apelurile suspecte vin de la hackeri care închiriază linii cu suprataxă. Sute de români s-au plâns în ultima perioadă că au fost păcăliţi astfel. Ca să nu fiţi suprataxaţi nu trebuie să răspundeţi la apeluri din ţări deja specificate, dar lista continuă cu Pakistan (+92), Senegal (+221), Mali (+223), Niger (+227) şi Rusia cu prefixul (+7). Poliția este în imposibilitatea de a-i prinde pe infractori întrucât înşelătoriile sunt bine puse la punct, iar persoana de la capătul firului nu poate fi identificată.

„Recomandăm utilizatorilor de telefonie fixă sau mobilă să nu sune înapoi către destinaţii necunoscute cu care nu interacţionează în mod deosebit”, spunea Cătălin Neagoe, director la Divizia de Telefonie Fixă şi Comunicaţii Mobile Digi, scrie fanatik.ro.

Cei care stau de vorbă cu necunoscuţii se expun însă şi altor riscuri. „Încearcă să obţină informaţii legate de date personale: nume, data naşterii, informaţii legate de carduri. Recomandarea noastră pentru clienţi este să nu furnizeze astfel de informaţii”, a explicat și Luminiţa Bud, expert în prevenirea fraudei, Telekom România. Schema este originară din Japonia și se numește Wangiri.

Cuvântul „wangiri” este japonez și înseamnă în traducere sună o dată și închide. Exact asta fac și cei care încearcă să vă păcălească. Concret, aceștia vă sună o dată și închid. Veți crede că ați ratat un apel important, astfel că fără să vă dați seama la ce vă expuneți sunați înapoi. De regulă nu răspunde nimeni de la celălalt capăt, dar e deja târziu. Factura dumneavoastră a fost încărcată.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: