Evenimentul Zilei > Social > Alertă pentru cei ce vor un apartament nou! S-a schimbat legea
Alertă pentru cei ce vor un apartament nou! S-a schimbat legea

Alertă pentru cei ce vor un apartament nou! S-a schimbat legea

Guvernul susține adoptarea inițiativei legislative prin care construcțiile vor putea fi predate beneficiarilor doar după recepția lucrărilor de către primărie și după racordarea definitivă la rețelele de utilități publice.

Parlamentarii au eșuat recent într-un demers legislativ similar, în urma unor reacții apărute pe Profit.ro.
La începutul lunii mai, președintele Klaus Iohannis a promulgat o lege care permite utilizarea unei construcții numai după recepția la terminarea lucrărilor.

Această inițiativă a fost determinată de incendiile apărute la blocurile de locuințe care nu aveau recepția făcută și nu aveau branșamentele autorizate și funcționale.

În varianta inițială, legea spunea că banii încasați de dezvoltatorii imobiliari pentru locuințele date în folosință înainte de recepția lucrărilor sau fără a fi legate la rețelele de utilități ar putea fi confiscați de stat, însă această prevedere a fost eliminată în urma unui articol al Profit.ro în care experții avertizau că aceste practici sunt o reacție la birocrație.

La o săptămână de la promulgarea acestei legi, deputatul PNL Roman Florin-Claudiu, a depus în Senat o nouă variantă de modificare a legii calității în construcții.

Legea specifică faptul că predarea către proprietar a construcției se face numai după admiterea recepției la terminarea lucrărilor de construcții.

La fel si punerea în funcțiune a branșamentelor autorizate, adecvate și definitive la rețelele de utilități publice ale infrastructurii edilitare, atât în cazul investițiilor noi, cât și în cazul intervențiilor la construcțiile existente care nu au fost utilizate pe timpul execuției lucrărilor.

Utilizarea construcției este permisă doar după recepție și după ce toate branșamentele la utilități sunt puse în funcțiune. Până acum, proiectul a primit avizul favorabil al Consiliului Economic și Social și al Consiliului Legislativ, iar acum are și susținerea Guvernului în acest demers.

Autorul inițiativei mai are pe parcursul legislativ un proiect care condiționează obținerea autorizației de construire de realizarea rețelelor edilitare și a drumurilor la strat de uzură și obligă operatorii serviciilor de utilități publice să obțină autorizația de construire pentru instalația de racordare anterior emiterii autorizației de construire.

Doar 83% din locuințele terminate anual în mediul urban din 1995 și până în 2017 au fost racordate la canalizare, doar 91% beneficiau de alimentare cu apă potabilă și 99% aveau curent electric.

Practic, încă sunt zeci de mii de locuințe fără acces la pachetul de utilități de bază, arată Datele Institutului Național de Statistică.

Regulamentul privind recepția construcțiilor a mai fost schimbat și în toamna anului trecut. Reprezentanții Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

Autorii regulamentului au constatat că membrii comisiei de recepție a construcțiilor, care nu erau specialiști în domeniul respectiv, își exprimau opiniile față de lucrările executate fără a avea competențe referitor la specificul lucrărilor executate.

Pentru a evita ca un membru al comisiei să se pronunțe pe un domeniu pe care nu are competențe s-a modificat regulamentul în sensul în care fiecare membru trebuie să se exprime în limita competențelor sale.

Chiar dacă este o modificare necesară, aceasta îngreunează și mai mult recepția construcțiilor, în special în orașele mici, conform Profit.ro

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: