Procurorii germania fac cercetări într-o anchetă deschisă împotriva a trei persoane suspectate de spionaj în favoarea Chinei.

Potrivit Der Spiegel, printre cei vizaţi se află un fost diplomat european german de rang înalt. Acesta a lucrat la Comisia Europeană, după care a intrat în serviciul diplomatic al Uniunii Europene – Serviciul European pentru Acţiune Externă (SEAE) – şi s-a aflat la post în mai multe state.

După încheierea carierei europene, în 2017, şi angajarea la o firmă de lobby care consiliază „mari companii”, diplomatul german ar fi început să transmită informaţii confidenţiale serviciilor secrete chineze.

El mai este suspectat că a recrutat alte două persoane, dintre care una s-a deplasat în China pentru a se întâlni cu destinatarii informaţiilor, iar cealaltă ar fi indicat doar că era „dispusă” să ajute la transmiterea de informaţii.

„Pot confirma că întreprindem o anchetă privind suspiciuni de spionaj în favoarea serviciului secret al Chinei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Parchetului federal german pentru anchete de spionaj, Markus Schmitt.

Deocamdată, niciunul dintre suspecţi nu a fost arestat.

Percheziţiile au avut loc la Bruxelles, Berlin şi în landurile Baden-Wuerttemberg şi Bavaria, principalele centre ale industriilor germane avansate.

Acest caz intervine în plină polemică în jurul participări eventuale a gigantului chinez de telecomunicaţii Huawei la construirea infrastructurii 5G în Germania. Huawei este acuzat de SUA de spionaj în favoarea Beijingului, iar Washingtonul exercită presiuni asupra aliaţilor europeni să excludă compania chineză de la licitaţiile pentru reţelele 5G.