„Nu există niciun motiv să vă panicați sau să vă îngrijorați”, a spus dr. Anthony Fauci, directorul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase. „Nu sunt multe persoane infectate cu asta”

Virusurile din grupa M sunt responsabile de pandemia globală, iar originile sale au fost identificate de cercetători în Republica Democrată Congo (RDC), şi în Africa Sub-Sahariană. Oamenii de ştiinţă arată că noua descoperire îi ajută să fie cu un pas înaintea unui virus mutant şi să evite noi pandemii.

Ei au început să studieze o a treia tulpină, într-un proces descris ca fiind „ca și cum ar căuta un ac în carul cu fân”. Încă nu este clar dacă acest subtip acționează diferit de celelalte subtipuri ale virusului, dar tratamentele actuale pot lupta cu această nouă tulpină, astfel încât nu există un motiv major de îngrijorare, ci este doar un alt pas în găsirea unei vindecări pentru boală.

„Această descoperire ne amintește că pentru a pune capăt pandemiei HIV, trebuie să continuăm să conștientizăm acest virus în continuă schimbare și să folosim ultimele progrese în tehnologie și resurse pentru a monitoriza evoluția acestuia”, a declarat co-autorul studiului, Dr. Carole McArthur, de la Universitatea din Missouri, Kansas.

În prezent, peste 36 de milioane de oameni trăiesc cu HIV la nivel mondial, şi cu aproximativ 1,8 milioane de noi infecții diagnosticate doar în 2016. Cu toate acestea, Michael Worobey, șeful departamentului de ecologie și biologie evolutivă de la Universitatea din Arizona, spune că  recenta descoperire nu este  alarmantă, având în vedere că noul subtip aparține celei mai comune forme de HIV, care reprezintă aproximativ 90 la sută. din toate cazurile, informează CNN.