Evenimentul Zilei > Actualitate > Alertă în Harghita. O ursoaică cu pui a intrat într-o gospodărie
Alertă în Harghita. O ursoaică cu pui a intrat într-o gospodărie

Alertă în Harghita. O ursoaică cu pui a intrat într-o gospodărie

Numărul cazurilor de urși care intră în gospodăriile oamenilor crește și anul acesta, după ce în anii trecuți au existat și atacuri soldate cu moartea victimelor.

Un bărbat a sunat, la ora 2,22, la numărul de urgenţă 112 pentru a anunţa că în grădina casei sale din satul Ulcani ar fi prezenţi trei urşi, posibil ursoaică cu pui.

Bărbatul a spus că în grădină se află şi adăpostul pentru oi, ceea ce probabil a atras urşii.

Polițiștii și jandarmii au intervenit, sâmbătă dimineață pentru îndepărtarea unei ursoaice cu pui din satul Ulcani, comuna Dealu, care a fost văzută în curtea unui localnic, cetăţenii din zonă fiind avertizaţi de pericol printr-un mesaj RO-ALERT.

„Pentru operativitate şi mergându-se pe principiul intervenţiei celei mai apropiate patrule, în zonă a fost direcţionată o patrulă de ordine publică formată dintr-un poliţist din cadrul Poliţiei municipale Odorheiu Secuiesc şi un jandarm din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile ”Regele Ferdinand I” Târgu Mureş. Aceştia nu au mai găsit acolo urşii, dar s-au confirmat pagubele materiale invocate de către apelant”, a transmis IJJ Harghita.

Potrivit unor surse de la faţa locului, urşii au omorât mai multe oi, pagubele urmând să fie constatate de autorităţile locale.

Patrula de ordine publică a mai rămas în zonă pentru o perioadă de timp, pentru a se asigura că urşii nu se întorc.

Acţiunea a durat aproximativ o oră şi s-a încheiat fără alte incidente, arată Agerpres.

Localnicii din zonă au fost avertizaţi despre pericol printr-un mesaj RO-ALERT trimis de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Harghita.

Jandarmii le reamintesc oamenilor ca, de fiecare dată când sunt martori ai unor astfel de situaţii, să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice, să aibă grijă unde depozitează resturile menajere şi să nu se apropie de urşi pentru a-i filma sau fotografia.