Alergiile alimentare pot agrava anemia şi astmul

Alergiile alimentare pot agrava anemia şi astmul

Anemia şi astmul sunt afecţiuni care pot fi provocate inclusiv de alergiile alimentare, iar autismul şi otitele pot fi agravate de manifestările alergice.

O persoană din trei e afectată de alergia cu declanşare întârziată, în condiţiile în care astfel de reacţii apar mai des decât cele cu declanşare imediată. Cunoscute şi ca alergii de tip trei, reacţiile la alimente cu declanşare întârziată apar atunci când sistemul imunitar creează un surplus de anticorpi pentru un anumit alergen alimentar, iar organismul sesizează prezenţa lui şi intră treptat în alertă.

E nevoie de minimum două ore şi până la câteva zile de la consumarea alergenului pentru ca reacţiile să apară. Manifestările întârziate provocate de alergeni pot afecta aproape toate organele sau ţesuturile corpului şi de aici apar şi boli precum astmul sau anemiile, dar şi agravarea unor afecţiuni precum otitele sau autismul.

Lipsa fierului duce la anemie

Anemia provocată de carenţa de fier poate apărea din cauza unei alimentaţii nesănătoase, accentuată de alergia la anumite produse.

„Persoanele care au o alimentaţie defectuoasă şi, în plus, mai au şi alergie la anumite alimente sunt mai predispuse anemiilor”, explică Ioana Pedestru, medic primar ORL, care are competenţă în alergologie. Această boală se manifestă printr-o senzaţie de lipsă de aer, care imită criza de astm.

„Senzaţia de sufocare poate apărea la cei cu anemie provocată de lipsa de fier şi poate fi confundată cu o criză de astm”, adaugă medicul.

Atenţie însă, pastile care conţin fier nu sunt soluţia în acest caz! O vizită la alergolog sau la medicul de familie, care va face teste suplimentare, este o măsură mult mai bună.

Alergiile alimentare pot provoca şi probleme respiratorii, care, dacă nu sunt tratate corespunzător, pot duce la astm bronşic. „Astmul e cea mai mare problemă de care ne temem în cazul problemelor de respiraţie provocate de alergiile alimentare”, ne-a mai declarat medicul Ioana Pedestru.

Printre simptomele cele mai obişnuite ale alergiilor se numără tuse şi sforăit, mucus în exces şi nas înfundat, care pot provoca crize de sufocare şi tuse. Un atac poate dura de la câteva ore la câteva săptămâni.

De la alergie la scăderea auzului

Există şi boli care pot fi agravate de prezenţa unei alergii. Astfel, copiii bolnavi de autism au un comportament mai tulburat şi din cauza unei diete defectuoase sau dacă au alergii.

De asemenea, otitele medii acute pot fi consecinţa unei alergii care duce la insuficienţă respiratorie nazală. Reacţiile alergice provoacă umflarea şi în chiderea trompei lui Eustache, iar urechea medie nu se „aeriseşte”, ceea ce duce la apariţia otitei.

Depistarea alimentului la care apare alergia (se poate face cu teste alergologice speciale cutanate) şi excluderea lui din alimentaţie este o soluţie care ajută la vindecarea infecţiei.

Otitele se manifestă prin durere la nivelul urechii, hipoacuzie (scăderea auzului), febră, ameţeală, iar dacă se ajunge la perforarea timpanului, urechea va curge.

„Persoanele care au o alimentaţie defectuoasă şi în plus mai au şi alergie la anumite alimente sunt mai predispuse anemiilor. Senzaţia de sufocare poate apărea la cei cu anemie provocată de lipsa de fier şi poate fi confundată cu o criză de astm.“

IOANA PEDESTRU, medic ORL, cu specializare în alergologie

LISTĂ

Principalele alimente alergene

La adulţi, principalele alimente cu potenţial alergenic sunt:

  • ouăle
  • arahidele
  • peştele
  • fructe de mare (crab, homar si creveti)
  • nucile, migdalele, alunele, fisticul.

La copii, principalele alimente care pot pune probleme sunt:

  • laptele de vacă
  • cerealele
  • grâu, orz, ovăz, secară
  • soia
  • seminţele de susan.

Pe de altă parte, medicii afirmă că pot fi agravate de alergii alimentare şi alte afecţiuni precum bolile inflamatorii intestinale, diabetul dependent de insulină, oboseala cronică, anxietatea, atacurile de panică, ADHD-ul (tulburarea hiperkinetică cu deficit de atenţie), dar şi migrenele, eczemele sau artrita reumatoidă.

1.000.000 de români suferă de astm, potrivit unor statistici ale Societăţii Române de Pneumologie. Multe cazuri sunt cauzate de poluare, însă sunt medici care susţin că şi alimentele pot fi un motiv

Ne puteți urmări și pe Google News