ALEGERI: Rusaliile alungă votul

ALEGERI: Rusaliile alungă votul

Sărbătoarea de azi asigură un weekend prelungit, pe care mulţi îl petrec la distanţă de secţiile de votare.

Vremea superbă din acest weekend este principalul „duşman” al prezenţei la votul pentru alegerile europarlamentare, organizate astăzi în România. Asta pentru că o bună parte dintre români au ales să profite de minivacanţa de Rusalii, care s-a nimerit într-un sfârşit de săptămână perfect pentru o fugă din îmbâcseala oraşului.

Totuşi, alegătorii aflaţi la zeci sau sute de kilometri de secţia lor de votare au varianta listelor suplimentare şi, dacă îşi fac timp într-o pauză de grătare, îşi pot alege favoriţii pentru Parlamentul European (PE) în localitatea sau ţara (în cazul în care se află peste hotare) în care se află. Cetăţenii din alte state UE, care au domiciliul sau reşedinţa la noi în ţară şi şi-au exprimat dorinţa de a vota în România, votează pe listele speciale. Europarlamentarele în UE

Prin scrutinul de azi, România alege, pentru un mandat de 5 ani, 33 de politicieni care să reprezinte ţara noastră în PE. Cele mai multe scaune de europarlamentar vor ocupate de nemţi - 99, Franţa, Marea Britanie şi Italia - 72. Bulgaria - 17 deputaţi, Ungaria - 22. În total, cei aproape 400 de milioane de cetăţeni din 27 de state UE vor trimite în PE 736 de deputaţi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nu numai în România se vorbeşte despre absenteism la alegerile europarlamentare. Îngrijorarea că europenii nu se îmbulzesc la urne circulă în tot blocul comunitar. La alegerile din 2004, prezenţa europenilor la vot a fost de 50%, însă, în statele proaspăt intrate în UE, absenteismul a fost destul de mare, Slovacia fiind lidera indiferenţei, cu o participare de doar 17%. Cât despre votul european din acest an, în alte ţări din UE scrutinul a început mai devreme. Primii care şi-au ales reprezentanţii în PE au fost cetăţenii din Marea Britanie şi din Olanda, care au mers joi la vot. Vineri au urmat Irlanda şi Cehia, iar ieri, slovacii, letonii, maltezii şi ciprioţii au mers la urne. Restul ţărilor din UE hotărăsc azi, ca şi România, pe cine trimit la Bruxelles.

UTILE

România votează azi!

18.200.000 de români cu drept de vot sunt aşteptaţi astăzi la urne.

18.000 de secţii de votare au fost amenajate în ţară, 1.222 fiind doar în Bucureşti.

Secţiile de votare se deschid la 7.00, alegătorii având timp până la ora 21.00 să vină la urne.

Cei care nu au acte de identitate le pot obţine şi azi, până la ora 21.00, de la Birourile de Evidenţă a Populaţiei pe rază cărora au domiciliul.

Persoanele care votează de mai multe ori riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani.

SĂRBĂTOARE

Zi de mers la biserică Românii ortodocşi sărbătoresc azi Rusaliile, adică Pogorârea Sfântului Duh peste Sfinţii Apostoli.

Această zi marchează şi înteme ierea Bisericii creştine, pentru că în ziua Rusaliilor 3.000 de oameni s-au convertit la creştinism, formând astfel prima comunitate creştină din Ierusalim.

Cu ocazia acestei sărbători, în România au fost declarate oficial, prin decizia parlamentului, două zile libere: duminica Rusaliilor, dar şi a doua zi, adică mâine, când în calendarul ortodox este Praznicul Sfântului Duh.