Marii învingători ai scrutinului în bogatul Baden-Württemberg – land cu 10 milioane de locuitori, fief al producătorilor de automobile Mercedes Benz sau Porsche – sunt Verzii, care au obţinut aproape 25% dintre voturi, faţă de 11,7% în 2006. Ei ar putea obţine pentru prima dată în istorie conducerea executivului de land, în condițiile în care vor forma o alianță firească cu social-democraţii (SPD), care au obţinut 23,5% dintre sufragii, potrivit canalului de televiziune public ARD.
"Este un vis devenit realitate. Nici nu ne puteam gândi la un asemenea rezultat în urmă cu câteva zile", a declarat Franz Untersteller, purtător de cuvânt al Verzilor, citat de Euronews.

Cu 38% dintre sufragii (cu 6% mai puțin decît la precedentul scrutin), Uniunea Creştin-Democrată (CDU), a cancelarului german Angela Merkel, nu a obţinut suficiente voturi pentru a putea păstra alături de partenerul său liberal FDP puterea pe care o deţine de peste 58 de ani în acest land, inimă a industriei germane.
Potrivit sondajelor realizate la ieşirea de la urne, FDP a obţinut 5% dintre voturi.
Efectul Fukushima
Chestiunea nucleară este una, dacă nu cea mai importantă dintre cauzele înfrângerii CDU în landul Baden-Württemberg, pe teritoriul căruia se află nu mai puțin de patru centrale nucleare.
După seismul şi valurile tsunami care au afectat centrala de la Fukushima, din Japonia, cancelarul german a ordonat oprirea temporară a şapte reactoare, cele mai vechi, din cele 17 reactoare germane.

Cu numai cinci luni înainte însă, majoritatea parlamentară de care dispune Merkel în parlamentul federal votase prelungirea duratei de viaţă a centralelor cu doisprezece ani în medie, în pofida rezistenţei opiniei publice germane.
Schimbarea brutală de direcţie a cancelarului a fost percepută ca o manevră electorală şi credibilitatea sa a fost serios afectată.
Sâmbătă, circa 250.000 de persoane au coborât în stradă pentru a-şi exprima temerea în legătură cu energia nucleară, temere exacerbată de catastrofa de la centrala japoneză Fukushima, şi pentru a cere oprirea reactoarelor germane.
Popularitatea Verzilor a fost alimentată și de opoziția lor față de proiectul CDU de modificare a vechii gări din orașul Stuttgart și de transformare a acestui oraș într-un nod feroviar important în Germania. Nenumărate manifestații publice au fost organizate de mii de persoane care au protestat față de mega-proiectul Stuttgart 21, care are un cost estimativ de patru miliarde de euro.
Succesul verde

Într-un al doilea scrutin care a avut loc azi, Verzii au obţinut 17% dintre voturi în landul vecin Renania-Palatinat, unde SPD, care a guvernat singur, a ieşit pe prima poziţie cu 35,5% dintre voturi şi poate păstra puterea într-o alianţă cu ecologiştii. CDU a obţinut 34% dintre sufragii şi rămâne în opoziţie, potrivit sondajelor la ieşirea de la urne.

Verzii şi-au făcut astfel o intrare triumfală în parlamentul din Renania-Palatinat, unde în 2006 nu obţinuseră cele 5% voturile necesare pentru a putea intra în parlament. Liberalii ministrului afacerilor externe, Guido Westerwelle, au obţinut doar 4% dintre sufragii, potrivit sondajelor.
Înfrângerea din Baden-Württemberg va afecta și mai mult posibilitatea coaliției conservatoare-liberală de a adopta legislație în camera superioară a parlamentului federal.