Alegeri prezidențiale în Franța. Francois Hollande: Sunt candidatul cel mai bine plasat pentru a deveni președinte

Alegeri prezidențiale în Franța. Francois Hollande: Sunt candidatul cel mai bine plasat pentru a deveni președinte

Candidatul Partidului Socialist, François Hollande, a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale, desfăşurate, ieri, în Franţa, cu 28,6% din voturi, pe locul doi situându-se Nicolas Sarkozy cu 27.1%, după numărarea a 99% dintre buletinele de vot, relatează agențiile internaționale de presă.

Surpriza scrutinului de duminică o reprezintă rezultatul obţinut de candidata Frontului Naţional (extremă-dreapta), Marine Le Pen, care a obținut 18,23% din sufragii, înaintea reprezentantului stângii radicale, Jean-Luc Mélenchon, 10,9%.

Centristul François Bayrou ar fi obţinut 9,2% din voturi, potrivit aceloraşi surse. Restul candidaţilor au obţinut sub 3% (ecologista Eva Joly 2,1%, suveranistul de dreapta Nicolas Dupont-Aignan 1,7%, reprezentanţii extremei-stânga, Philippe Poutou 1,2%, şi Nathalie Arthaud 0,5%, iar inclasabilul Jacques Cheminade 0,2%).

Prezenţa la vot a fost de 81,5%, cu mult peste aşteptările analiştilor politici. Hollande, încrezător în victorie

”Francezii şi-au exprimat o teribilă dezaprobare în privinţa lui Nicolas Sarkozy”, a subliniat lidera Partdiului Socialist, Martine Aubry, posibilă candidată la funcţia de premier, în cazul victoriei lui Hollande în turul al doilea, ce va avea loc la 6 mai. Francois Hollande (57 de ani) a apreciat, aseară, că este ”cel mai bine plasat, pentru a deveni următorul preşedinte al republicii”. ”Francezii mi-au răspuns în această seară, îngăduindu-mi să fiu, în momentul de faţă, cel mai bine plasat pentru a deveni viitorul preşedinte al republicii”, a declarat Hollande în faţa susţinătorilor săi din localitatea Tulle (centru). ”Devin candidatul tuturor forţelor care vor să închidă o pagină şi să deschidă alta După acest prim tur, sunt candidatul adunării pentru schimbare. Această adunare trebuie să fie cât mai largă posibil, se referă mai întâi la forţele de stânga şi ecologiştii al căror reprezentant sunt astăzi”, a subliniat el. Hollande i-a salutat pe candidații din primul tur Jean-Luc Mélenchon şi Eva Joly, care au lansat ”un apel clar şi fără pretenţii ca să fiu susţinut în turul al doilea”.

”Ştiu că sunt privit de dincolo de graniţele ţării noastre”, a mai spus el, adăugând că îi revine ”responsabilitatea de a reorienta Europa, pe drumul creşterii şi al creării de noi locuri de muncă”. Sarkozy abordează turul doi ”cu curaj” ”Cei doi candidaţi desemnaţi pentru al doilea tur au datoria să dea dovadă de curaj şi adevăr. A sosit momentul crucial, cel al confruntării proiectelor şi al opţiunii pentru o anumită persoană (...) Totul trebuie dezbătut, fără ipocrizie, fără sustragere”, a subliniat preşedintele în exerciţiu, surâzător şi combativ.

”Propun să fie organizate trei dezbateri, privind chestiuni economice şi sociale, pe teme interne şi pe probleme internaţionale”, a mai spus Nicolas Sarkozy.

”Fiecare va putea atunci să facă o alegere în deplină cunoştinţă de cauză. Îmi voi preciza angajamentele. Pentru acestea, îmi voi consacra toată energia de care sunt capabil”, a promis el, cerând ”tuturor francezilor să pună dragostea de ţară deasupra oricăror consideraţii partizane”. ”Francezii şi-au exprimat un vot de criză, ce dovedeşte nelinişte, suferinţă, teamă în faţa noii lumi, ce este pe cale să se creioneze”, a apreciat Nicolas Sarkozy. Extrema dreaptă, surprinzător de puternică Candidata extremei-dreapta, Frontul Național, Marine Le Pen (43 de ani), care a obţinut un rezultat istoric la prezidenţiale, de 18,23% din voturi, a afirmat că, pe viitor, ea reprezintă singura opoziţie în raport cu stânga franceză. ”Suntem singura opoziţie în raport cu stânga ultraliberală, tolerantă şi anarhistă”, a declarat Marine Le Pen, în faţa simpatizanţilor săi, la Paris. ”Orice s-ar putea întâmpla în următoarele două săptămâni, bătălia pentru Franţa abia a început, nimic nu va mai fi ca înainte”, a subliniat ea, apreciind că a reuşit ”să arunce în aer monopolul celor două partide ale băncilor, finanţelor, multinaţionalelor, ale renunţării şi abandonului”.

”Contrar aşteptărilor, francezii s-au invitat la masa elitei”, a menţionat reprezentanta Frontului Naţional în Parlamentul European.”Primul tur nu este în sine un final, ci un început”, a adăugat lidera extremei-dreapta franceze, lansând un apel pentru ”regruparea patrioţilor de dreapta, ca şi a celor de stânga”.

Ne puteți urmări și pe Google News