Specialiştii atenţionează că la cumpărare trebuie să cântărească mai greu funcţiile unui asemenea aparat, nu preţul lui.
Alegerea unui aparat de aer condiţionat este o decizie de sezon. Reprezentanţ ii magazinelor de profil spun că echipamentele încep să fie căutate cam de prin luna mai, pentru ca în perioada imediat următoare vânzările să înregistreze o creştere de peste 50%.
Cei mai mulţi cumpărători aleg aparatul în funcţie de preţul lui, lăsând la urmă caracteristicile, ceea ce, spun experţii, nu este tocmai indicat.
Specialiştii de la Flanco susţin că „publicul larg este mai puţin conştient că puterea de răcire măsurată în BTU/h influenţează direct proporţional preţul aparatului de aer condiţionat“.
Suma investită, chiar dacă este mai mare, spun experţii de la Flanco, va fi amortizată în timp, printr-un consum mai mic de energie electrică.
Puterea de răcire diferă în funcţie de mărimea camerei în care va fi amplasat aparatul.
De asemenea, este preferabil ca nivelul de zgomot să fie cât mai mic posibil, atât la unitatea exterioară, cât şi la cea interioară. O importanţă deosebită o are telecomanda, care ar trebui să fie uşor de folosit de oricine.
Ce funcţii are
Aparatul de aer condiţionat poate avea şi alte funcţii, în afară de cea de răcire. Pe timp de iarnă, tot prin intermediul acestui sistem, încăperile pot fi încălzite.
Aparatele cu pompă acţionează eficient până la temperaturi de -5 grade C, iar cele cu invertor (aparat pentru transformarea curentului electric continuu în curent electric alternativ) funcţionează până la -15 grade C.
Echipamentele de aer condiţ ionat, spun specialiştii de la Flanco, pot fi şi dezumidificatoare şi ventilatoare. „Există aparate dotate cu funcţia «active air cleaning», care reduc numărul particulelor dăunătoare sănătăţii din aer“, precizează Roxana Bejan, PR al companiei Electrolux România.
Unde trebuie amplasat
De cele mai multe ori, unităţile interne sunt amplasate pe perete, ceea ce reprezintă o alegere ideală pentru camerele cu dimensiuni reduse. O altă op- ţiune este instalarea lor în pardoseală, la acest nivel fiind mai uşor de întreţinut. În funcţie de forma lor, aparatele se pot monta şi pe plafon sau sub ferestre. Se mai poate opta şi pentru suspendarea lor de plafon.
OPINIA SPECIALISTULUI
Verifică filtrele din şase în şase luni
> Achiziţionează aparatul de la un magazin de firmă, care să asigure montarea;
> Alege un aparat de 12.000 de BTU/h în loc de 9.000 BTU/h. Va funcţiona mai relaxat, mai puţin suprasolicitat;
> Optează pentru un aparat care şi încălzeşte şi care ar putea fi folosit toamna şi primăvara pentru o încălzire economică;
> Din şase în şase luni, verifică filtrele de aer, componentele de purificare electrică, prezenţa în cantitate corectă a uleiului în compresor şi a freonului în circuitul frigorific.
Dr. inginer Teodor Teretean, membru al Asociaţiei Inginerilor de Instalaţii din România