Evenimentul Zilei > Opinii > Invitatii EVZ > Alecu Racoviceanu: Anul teoriilor conspirației – 26 și 27 mai 2019, zilele coincidențelor inexplicabile
Alecu Racoviceanu: Anul teoriilor conspirației – 26 și 27 mai 2019, zilele coincidențelor inexplicabile

Alecu Racoviceanu: Anul teoriilor conspirației – 26 și 27 mai 2019, zilele coincidențelor inexplicabile

O retrospectivă a anului 2019. Care au fost cele mai importante evenimente politice, economice, media. Cum au caracteriza anul 2019. Cel mai bun politician, cel mai slab. Evenimentele care i-au impresionat pe cei invitați de evz.ro să comenteze principalele evenimente din 2019.

Alecu Racoviceanu (evz.ro): Fără îndoială, cel mai interesant eveniment politico-judiciar al anului 2019 a fost cel consumat în zilele de 26 și 27 mai. Este vorba, normal, de suprapunerea dintre rezultatele alegerilor europarlamentare cu pronunțarea sentinței și încarcerarea lui Liviu Dragnea în dosarul popular numit ”al angajărilor fictive”.

Sigur că fiecare dintre evenimentele care compun acest episod absolut inedit în aproximativ scurta noastră istorie democratică își are explicația sa: prezența crescută la alegeri prin electorii mobilizați de un referendum mai mult lozincă decât întrebări cu aplicabilitate legislativă, un PSD care a participat la alegeri blegit de așteptarea sentinței în dosarul lui Dragnea, o pronunțare amânată destul de mult, parcă pentru a nu fi dată în timpul procesului electoral.

Paradoxal, tocmai amânarea a lovit mai tare PSD și sentința a avut un efect clar pentru celălat mare eveniment electoral, alegerile prezidențiale, pentru că PSD a pornit aici cu handicapul unui candidat profund legat de un pușcăriaș!

Chiar dacă ambele situații, cea politică și cea juridică, își pot găsi explicații, suprapunerea lor la interval de câteva ore alimentează teoriile conspirației.

În fine, fiind un spirit latin, îngăduitori cu învingătorii și necruțători cu învinșii, în anii electorali politicienii ”anului” nu pot fi decât cei care au câștigat.