Alcoolul dăunează mai mult sănătăţii pe vreme rece!

Alcoolul dăunează mai mult sănătăţii pe vreme rece!

Chiar dacă o duşcă pare soluţia ideală pentru a vă încălzi când temperaturile scad, riscaţi să nu mai simţiţi efectele frigului şi să suferiţi de degerături, în varianta cea mai fericită.

În ciuda senzaţiei de euforie şi de căldură pe care le aduce, alcoolul nu este o soluţie pentru a vă încălzi când staţi în frig. Şi cei care se ştiu suferinzi cu inima, sunt diabetici, au oase fragile ori marii fumători trebuie să fie foarte atenţi când se expun la temperaturi scăzute.

Pierdem căldura din corp rapid şi fără să ne dăm seama "Dacă bei tărie, ai senzaţia că te încălzeşti pentru că alcoolul dilată vasele din piele şi atunci mai mult sânge ajunge în partea superficială, în tegumente. De la această vasodilataţie, oamenii au senzaţia subiectivă de căldură. La frig însă, vasele noastre de sânge se contractă pentru a menţine căldura în interior. Alcoolul interferează cu acest mecanism iar cei care consumă alcool în frig pierd accelerat căldura din corp fără a conştientiza ce se întâmplă", sunt explicaţiile medicului psihiatru Eugen Hriscu, specialist în dependenţe la Cabinetul Psymotion, din Bucureşti. Astfel, creşte riscul de degerături şi chiar de deces.

Dacă aţi băut acasă, nu ieşiţi pentru perioade lungi de timp la frig sau beţi alcool doar când staţi la căldură. "Reţineţi faptul că un ficat sănătos metabolizează o unitate de alcool pe oră, ceea ce echivalează cu 12 grame de alcool pur - o bere (330 de ml), o tărie (40 de ml), un pahar de vin (125 de ml)", mai explică medicul psihiatru Eugen Hriscu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Foarte mare atenţie când temperaturile scad sub zero grade trebuie să aibă bolnavii de inimă. "Cardiacii, hipertensivii nu ar trebui să iasă din casă nici pe vânt şi nici dacă afară sunt sub zero grade. Bătrânii au în general oase fragile şi, de asemenea, nu este cazul să iasă pe frig", este sfatul medicului internist Aurelia Constantin, de la Cabinetul "Christian Sante" din Bucureşti.

Trei straturi de haine, mănuşi cu un deget

Medicul recomandă şi diabeticilor să fie atenţi. "Ei au circulaţia proastă la nivelul picioarelor. Să poarte mai multe straturi de şosete şi cizme mai largi", mai recomandă medicul internist.

Dacă ieşiţi afară pe vreme rece, iată câteva reguli care vă pot fi de folos:

  • Purtaţi mai multe straturi de haine. "Cel mult trei. Primul strat să fie din bumbac, iar ultimul lână şi ceva impermeabil pe deasupra", adaugă medicul Aurelia Constantin.
  • Purtaţi încălţăminte rezistentă la apă. Şosetele şi cizmele să vină bine, dar să nu fie prea strâmte.
  • Alegeţi mănuşi cu un singur deget. Astfel vă veţi încălzi mai uşor.

MECANISM

Poţi răci când este prea frig afară?

Chiar dacă sezonul răcelilor şi al gripei coincide cu vremea rece, frigul în sine nu provoacă afecţiuni respiratorii, ci virusurile. Răcim mai mult iarna decât vara pentru că interacţionăm mai mult. Când este frig afară, stăm mai mult în încăperi închise (cafenele, baruri etc.) şi circulăm mai des cu mijloacele de transport în comun. În plus, în sezonul rece, copiii merg la şcoală şi petrec mult timp alături de mulţi alţi copii. În contextul în care atât de mulţi oameni se află într-un contact destul de apropiat, creşte probabilitatea de transmitere a virusurilor care produc răceala şi gripa.

Un alt efect al vremii friguroase este aerul mai uscat, atât afară, cât şi înăuntru, unde umiditatea este afectată de sursele de căldură. Există mai multe studii care arată că virusurile se răspândesc mai uşor prin aerul uscat. (Ioana Raluca Ghioarcă) Citiți și:

  • Ghid de protecţie pe vreme rece: cum vă încălziţi dacă aţi îngheţat, de ce nu e bine să beţi alcool sau cafea în frig