Evenimentul Zilei > Sport > Un anonim a schimbat profund fotbalul din Germania, dar a eșuat în România
Un anonim a schimbat profund fotbalul din Germania, dar a eșuat în România

Un anonim a schimbat profund fotbalul din Germania, dar a eșuat în România

A fost mentorul unui tehnician de mare succes și a avut idei vizionare.

A revoluționat fotbalul din Germania, deși a fost un antrenor care nu a reușit să depășească nivelul divizilor mediocre.

A fost profesorul unuia dintre cei mai mari tehnicieni ai ultimilor ani și a transformat radical jocul, în țara natală, Germania. N-a reușit să lucreze la nivel înalt, ba chiar a eșuat și în România. Dar ideile sale au fost vizionare și reformatoare. Wolfgang Frank s-a născut în 1951 și a decedat la vârsta de 62 de ani, în 2013. A fost un fotbalist decent, un atacant care a îmbrăcat tricourile echipelor VfB Stuttgart (1971 – 1973), AZ Alkmaar (1973 – 1974) sau Borussia Dortmund (1977-1980).

După retragerea din activitate, Frank s-a îndreptat către antrenorat și a început la FC Glarus, în Elveția (1984 – 1988). Apoi a trecut pe la mai cunoscuta FC Aarau (1989 – 1990).

Wolfgang a început să lucreze pe banca tehnică într-o perioadă în care fotbalul european era copleșit de marea echipă a lui AC Milan, pregătită de italianul Arrigo Sacchi. Germanul devenise obsedat de tacticile inovatoare ale milanezilor, de presingul sufocant, la marcajul în zonă combinat cu cel om la om. Era impresionat și de știința italienilor de-a face rapid tranziția de la faza de atac la cea defensivă.

Urmărea ore în șir casete video cu meciurile Milanului și încerca să aplice practic, ceea ce vedea, la modestele echipe la care evolua. A bifat treceri nesemnificative pe la grupările elvețiene FC Wettingen (1991-1992) și FC Winterthur (1992-1993).

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE