Albrecht von Wallenstein, un „Mihai Viteazul” al cehilor?

Albrecht von Wallenstein, un „Mihai Viteazul” al cehilor?

Albrecht von Wallenstein un „Mihai Viteazul” al cehilor? Celebrul general a avut un destin tragic. A rămas în conștiința cehilor drept un purtător al ideii de unitate națională.

Evenimentul Istoric dedică un articol special lui Albrecht von Wallenstein (1583-1643). Revista poate fi comandată fără taxe de livrare, on-line de pe edituradecarte.ro sau cumpărată de la chioșcurile de ziare.

Albrecht von Wallenstein - un nobil bogat în vortexul Istoriei

Albrecht von Wallenstein a moștenit de la soția sa o avere impresionantă. Talentat în meseria armelor, fiind un luptător talentat, a devenit condotier. Adică un militar care își oferea serviciile pe mize foarte mari. Evident, erau politice sau financiare. Scena pe care a evoluat a fost un eveniment european marcant pentru relațiile internaționale: Războiul de 30 de ani (1618-1648). Acesta a avut o fază cehă, una daneză, una suedeză și una franceză.

Războiul s-a născut ca urmare a revoltei cehilor. Cehia încă din secolul XVI era ocupată de Habsburgi. Europa era marcată de luptele dintre romano-catolici și protestanți. Războiul începe la aproape două decenii de la moartea lui Mihai Viteazul. Von Wallenstein a fost inițial de partea insurgenților cehi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Va schimba de mai multe ori tabăra de-a lungul războiului, al cărui sfârșit nu îl va mai apuca, murind cu 5 ani înainte de Pacea din Westfalia. L-am comparat cu Mihai Viteazul deoarece așa cum domnul român a căutat o cale independentă între otomani, polonezi și Habsburgi. așa o va face și  von Wallenstein.

Albrecht von Wallenstein - disensiunea dintre chemarea sângelui și chemarea religiei

Albrecht von Wallenstein a fost un nobil ceh romano-catolic. A trecut de partea imperialilor. Totuși, Împăratul Romano-German era speriat și de averea sa și de intelectul său. De câteva ori, l-a demis, izolându-l. Von Wallenstein a înțeles că trebuia să penduleze cu abilitate între Imperiu, suedezi pe de o parte și francezi pe de altă parte.

Se zice că în acest context, von Wallenstein a încercat calea lui. Visa să adune nobilii cehi în ceea ce putea fi un stat independent ceh. Așa se face că el ar fi obținut de la francezi, se pare, promisiunea de a deveni Rege al Cehiei. Ori, regele Cehiei, supus Imperiului era principe elector. Așa se face că imperialii au reușit asasinarea lui.

Citește articolul complet în Evenimentul Istoric!  Revista poate fi comandată fără taxe de livrare, on-line de pe edituradecarte.ro sau cumpărată de la chioșcurile de ziare.

Sursa foto: Arhivă

Revista presei
Jurnalul unui om norocos