Herbert Kickl, un populist de dreapta, poate ajunge la putere la Viena
- Iuliu Vlădescu
- 28 septembrie 2024, 22:16
Liderul de extremă dreapta al FPÖ, Herbert Kickl, este lider în sondaje înaintea alegerilor de duminică. Modelul său este premierul Ungariei, Viktor Orbán.
Herbert Kickl în campanie
Strigăte „Herbert! Herbert!” se puteau auzi prin cortul de bere plin cu oameni de la festivalul din orașul Wels, din Austria Superioară, cu trei săptămâni înainte de alegeri.
Aproximativ 4.500 de vizitatori cântă „We Are One Big Family” în timp ce un Herbert Kickl, invitatul-vedetă al evenimentului, pășește cu pași mari printr-o mare de steaguri roșu și alb. Vesta tradițională confortabilă pe care o poartă pare deplasată, la el. Iar steagul austriac gigantic pe care îl flutură îi ascunde aproape complet silueta mică.
Wels este un teritoriu prietenos pentru Kickl, șeful Partidului pentru Libertate din Austria (FPÖ), populist de dreapta. Primarul orașului este un aliat de partid și, în timpul pandemiei, statul Austria Superioară a fost un bastion al celor care se opuneau măsurilor pentru stoparea răspândirii coronavirusului - o mișcare căreia Kickl i-a devenit un purtător de cuvânt.
Un antivaccinist proeminent
El urca pe scenele din piețele publice pentru a acuza strategia guvernului împotriva Covid-19 și, în loc de vaccinări, recomanda utilizarea unui medicament conceput pentru a combate paraziții.
Bărbatul care poartă pantaloni scurți din piele de căprioară din primul rând, care îl aplaudă cu entuziasm pentru Kickl astăzi, a avut o viziune destul de diferită față de liderul partidului, nu cu mult timp în urmă: Manfred Haimbuchner, lider adjunct federal al partidului FPÖ și al doilea în comandă în guvernul Austriei Superioare.
A fost văzut multă vreme ca un critic intern în partid al lui Kickl – chiar înainte de a trebui să fie ventilat artificial la terapie intensivă din cauza unei infecții cu coronavirus din 2021.
Acum, Haimbuchner rămâne cu grijă pe drumul de succes trasat de liderul FPÖ. În afară de Covid-19, problemele principale ale lui Kickl sunt migrația ilegală și imigrația în sistemul de asistență socială austriac, „nebunia de gen” și „comunismul climatic”.
Lupta cu „sistemul”
„Nu ne vor putea opri și nici mass media sistemului nu ne va putea opri”, tună Kickl de pe scenă, în cortul de bere din Wels. Politica și mass-media, spune el, îi amintesc de gemenii siamezi. „O parte, politicienii, mint ca naiba, cealaltă parte tipărește minciunile – aceasta este diviziunea muncii în acest sistem”.
Herbert Kickl promite că va zdrobi acel sistem, în calitate de șef al guvernului. Cel puțin acesta este obiectivul bărbatului de 55 de ani. Și probabil că nu a fost niciodată mai aproape de acel obiectiv decât este acum.
Conform tuturor sondajelor efectuate, FPÖ va deveni cel mai puternic partid al țării la alegerile parlamentare din 29 septembrie. Ar fi o premieră în istoria postbelică a Austriei și, de asemenea, pentru partidul de extremă dreaptă în sine – și un triumf pentru Kickl. El pretinde deja Cancelaria, în cazul în care Partidul Libertății (FPÖ) câștigă alegerile. „Volkskanzler”, cum ar dori să fie numit.
Scandalul Ibiza
Dar va putea oare Kickl, un alpinist căruia îi place să-și petreacă timpul liber în Alpii înalți, să ajungă și în vârful politicii austriece? Liderul FPÖ este „cancelarul pe care îl doresc austriecii”, spune alpinistul Reinhold Messner, el însuși fost membru al Parlamentului European din partea Partidului Verzilor.
Kickl, spune Messner, înțelege „sufletul oamenilor”. Au trecut cinci ani de la publicarea așa-numitului scandal „Ibiza”, care a dus la eliminarea FPÖ din coaliția de guvernare cu Partidul Popular Austriac (ÖVP), sub conducerea cancelarului, pe atunci, Sebastian Kurz.
Clipul, înregistrat în secret într-o vilă de pe insula Ibiza, îl arată pe Heinz-Christian Strache, pe atunci șef al FPÖ și, mai târziu, vicecancelar, împreună cu confidentul său Johann Gudenus, la o întâlnire cu pretinsa nepoată a unui oligarh rus. Ambii politicieni demonstrează o deschidere neașteptată față de corupție.
De aici s-a născut unul dintre cele mai mari scandaluri politice din istoria postbelică a Austriei. La alegerile anticipate care au urmat, FPÖ a pierdut 10 puncte procentuale, iar Kickl, care nu avea nimic de-a face cu scandalul, și-a pierdut postul de ministru de Interne.
La acea vreme, nu putea să știe că videoclipul din Ibiza a fost începutul ascensiunii sale în vârful FPÖ.
Ce șanse are Kickl să ajungă cancelar
Dar cine este acest bărbat slab, cu ochelari la modă, cu un zâmbet ușor sardonic și cu un ton mușcător? Cum a reușit să stabilizeze FPÖ într-un timp relativ scurt, să unească partidul în spatele lui și să-l conducă spre vârf?
Este Kickl cu adevărat „de extremă dreapta”, așa cum spune cancelarul Karl Nehammer de la ÖVP? Reprezintă el un pericol pentru democrație, este un „comerciant de otravă politică”, după cum a scris săptămânalul Falter? Ce ar face dacă ar deveni „cancelarul poporului” în Austria?
Potrivit platformei electorale a partidului, Kickl este în favoarea „repatrierii străinilor neinvitați”. El spune că dorește ca Austria să devină „nu inumană, ci incomodă” pentru străini și este în favoarea beneficiilor în natură pentru solicitanții de azil în loc de plăți bănești. Scopul său este „Cetatea Austria”.
Când vine vorba de migrație și controlul presei, liderul FPÖ îl vede pe premierul autocrat maghiar Viktor Orbán ca model de urmat. Și când vine vorba de războiul din Ucraina, Kickl și liderul țării vecine sunt de aceeași părere: fără alte livrări de arme din Occident.
În trecut, Kickl a demonstrat periodic simpatie pentru mișcările politice identitare sau rasiale și anti-islamiste. Dar el a stat în mare parte departe de marginea extremistă de dreapta a partidului său. Liderul FPÖ spune că extremiștii de dreapta vor să elimine echilibrul puterilor și, mai larg, democrația în ansamblu și că sunt în favoarea utilizării violenței ca instrument politic – „și toate acestea pe un fundament rasist”. Nimic din toate acestea, spune el, nu i se aplică.
Stânga încearcă să împiedice orice alianțe ale FPÖ
Austriecii proeminenți, inclusiv avocatul constituțional Heinz Mayer, care are legături cu social-democrații, sunt îngrijorați. Într-o scrisoare adresată către peste 1.000 de candidați la parlamentare, stânga a cerut ca orice formă de coaliție cu Partidul Libertății să fie respinsă. Programul partidului, au scris inițiatorii, „include elemente rasiste și prevede intervenții radicale în statul social și statul de drept”. Scopul este „eliminarea disidenților, suprimarea minorităților, subjugarea sistemului judiciar și erodarea drepturilor și libertăților civile”, mai susține stânga.
Aceste acuzații se aplică lui Kickl? Biograful său Gernot Bauer și Robert Treichler spun că este „cel mai insondabil candidat la funcția de cancelar” din epoca postbelică. Și probabil că au dreptate. Herbert Kickl are două fețe. Dacă nu mai mult.
Prima îi aparține demagogului de cort de bere, stăpânului, vulgarului, denigratorului. Cu un rânjet din ce în ce mai largi și cu un accent carintic care devine mai pronunțat cu fiecare hiperbolă dezlănțuită, el lansează diatribe contra „paraziților urbani de stânga”, „nebunilor” și „intelectualilor cu un singur neuron” din ÖVP, fostul partid partener de coaliție al formațiunii sale. Sau o atacă pe „mumia din Hofburg” care este „în comă trează de ani de zile” - o referire la președintele austriac Alexander Van der Bellen.
Șeful statului, acum în vârstă de 80 de ani, l-a eliberat pe Kickl din funcția de ministru de Interne în 2019. Aproape patru ani mai târziu, Van der Bellen a fost în mod intenționat vag când a răspuns la întrebarea dacă îl va desemna pe liderul FPÖ ca posibil cancelar. Kickl, care este considerat atât alunecos, cât și răzbunător, nu a uitat.
Kickl, ucenicul lui Jörg Haider
Narațiunea conform căreia FPÖ este singurul partid alături de oameni, neînfricat în lupta împotriva sistemului, este o rețetă de succes imaginată în anii 1980 de Jörg Haider. Kickl folosește în mod regulat formula în propriul discurs. Partidele politice de opoziție - ÖVP, social-democrații, Verzii și liberalii NEOS - fac, toate, în narațiunea lui favorită, parte dintr-un singur „partid al unității”, sau sunt pe „lista trădării” sau pur și simplu „oamenii sistemului”.
Expert în marketing politic, Kickl și-a putut întinde mai întâi aripile retorice ca subordonat al liderului de atunci al FPÖ, Jorg Haider, și este cunoscut ca autorul cel puțin unui slogan anti-islamist.
Ecouri ale timpului petrecut ca acolit al lui Haider pot fi auzite, de asemenea, în recentul său scandal cu Andreas Babler, șeful social-democraților, pe care Kickl l-a descris drept un „amestec de Marx și tâmpenii”. Babler i-a replicat, într-o dezbatere televizată recentă, spunându-i lui Kickl în față: „Cred că ești extrem de periculos”, adăugând că nu poți să lași pe cineva ca el, liderul FPÖ, „să distrugă democrația”.
Herbert Kickl și Hegel
Cealaltă față a lui Herbert Kickl este expusă de îndată ce ai ocazia să te angajezi într-o discuție calmă cu el, departe de mulțime. Într-un astfel de decor, ar putea apărea fostul student la filozofie, a cărui înțelegere a libertății poate fi urmărită până la Jean-Jacques Rousseau. Disertația lui Kickl despre „deducția transcendentală a capitolului categorii și conștiință din fenomenologia lui Hegel” poate să nu fi fost niciodată finalizată, dar chiar și doar alegerea cuvintelor sugerează imensa ambiție a autorului.
De îndată ce confidențialitatea este asigurată – cum ar fi într-o discuție care a avut loc în 2021 – Kickl pare aproape pașnic. Vorbește fără tentă polemică și chiar aplică nuanțe adversarilor săi politici. Într-adevăr, partea cea mai provocatoare a conversației a fost propunerea lui Kickl de a ciocni cu două cutii de Red Bull, o aluzie la videoclipul Ibiza, publicat inițial de Der Spiegel. În 2017, șeful de atunci al lui Kickl, Strache, cu spiritul însuflețit de vodcă, s-a identificat drept „fratele Red Bull, din Austria”.
Calea politică a lui Kickl nu era predeterminată. Fiu al unui zidar, Herbert Kickl s-a născut în 1968 și a crescut în orașul muncitoresc Radenthein din Carintia, tradițional de centru-stânga. Orașul găzduiește fabrica Magnesita, lider global în produse și soluții rezistente la foc, despre care se spune că și-ar trata bine angajații.
A abandonat filosofia pentru Freiheitliche Akademie
Kickl a fost copil unic și a crescut într-un cartier locuit predominant de muncitori. „Din punct de vedere ideologic, am mult mai multe în comun cu stânga decât cu unii turbo-capitalisti”, avea să spună el mai târziu.
Herbert Kickl a fost un elev excelent și foarte iubit. Când a venit timpul să meargă la universitate, părinții lui l-au lăsat să decidă singur ce va studia și a ales științele umaniste. Dar la departamentul de filozofie de la Universitatea din Viena, el a găsit un corp studențesc care era, așa cum spune fostul lui coleg Oliver Indra, „complet de stânga”. Kickl a rămas în mare parte singur „între comuniști, marxisti și maoiști, ca să nu mai vorbim de câțiva psihologi ciudați”, povestește Indra.
Kickl a părăsit universitatea fără a-și lua diploma și a început să caute încotro să se îndrepte. A găsit în cele din urmă FPÖ, un partid care era în mare măsură dominat la acea vreme de universitari cu valori conservatoare. Se spune că s-a prezentat spunând: „Poate că nu pot să fac nimic, dar învăț repede”, și a fost imediat angajat.
Pasionatul de Hegel a ajuns la Freiheitliche Akademie (Academia Libertății - n. red.), un think tank din Viena. Timp de mai bine de două decenii, Kickl a rămas în mare parte pe plan secund, sub liderii de partid Jörg Haider, Heinz-Christian Strache și Norbert Hofer. Inițial, a scris discursuri înainte de a deveni secretar general și strateg de partid, în 2005, iar apoi a preluat conducerea Ministerului de Interne, în 2017. A lăsat multă vreme pentru alții lumina reflectoarelor.
Haider, Strache și Kickl sunt fundamental diferiți
„Din punct de vedere al caracterului, Haider, Strache și Kickl sunt fundamental diferiți”, spune veteranul partidului FPÖ Andreas Mölzer, care a fost batjocorit de Kickl drept „pensionar politic”. „Haider a fost salvatorul carismatic, Strache bunul tovarăș. Kickl, în schimb, este temut, nu este nici agreabil și nici deosebit de distractiv. Iar Mölzer s-ar putea să știe despre ce vorbește: a fost superiorul lui Kickl la think tank-ul partidului.
„Faptul că Kickl a reușit în cele din urmă să preia conducerea partidului are probabil de-a face cu aparițiile sale la demonstrațiile împotriva măsurilor anti-Covid-19”, spune Mölzer. „Când te ridici pe scenă și ești aclamat de mulțime, asta te schimbă”.
Kickl i-a supraviețuit fostului său mentor, Jörg Haider decedând în 2008, și despre care, cu ani în urmă, declarase că este „fără coloană vertebrală și caracter”. Kickl l-a îndemnat pe Strache să demisioneze după scandalul Ibiza, făcându-l pe fostul vicecancelar să se plângă „șerpi fățarnici”. De asemenea, Kickl l-a agresat subtil pe succesorul lui Strache, Norbert Hofer, până la demisia sa în iunie 2021. Când și-a părăsit funcția, Hofer a spus: „Nu accept să mi se spună în fiecare zi că sunt omul greșit pentru post”.
Deodată, Kickl s-a trezit singurul din FPÖ în lumina reflectoarelor. Și a început să-i placă.
Cine este, de fapt, Herbert Kickl
O cercetare în interiorul partidului după indicii cu privire la acest bărbat, care vrea să remodeleze fundamental Austria, va duce la descoperirea fațetelor unei personalități aparent greu de înțeles. Spre deosebire de Haider, Kickl nu este iubit în partid, ci mai degrabă este respectat, spun oamenii. Și astăzi, continuă să circule o anecdotă despre modul în care Kickl, pe atunci secretar general al FPÖ, i-a oferit liderului de partid Strache o îmbrăcăminte la sediul partidului din Viena, deoarece ușa de la camera de fumat nu fusese închisă corespunzător. Dar Kickl nu mai dorește să comenteze incidentul.
Potrivit unor cunoștințe vechi, Kickl are „trăsături sociopatice”, dar este și un om cu care te poți distra bine. Rareori, Kickl, în mod normal prudent, este deschis pentru excese: „În asemenea momente, de exemplu, nu bea doar o bere, ci zece”.
La începutul carierei sale la FPÖ, Kickl era mai probabil să le sugereze altora să iasă la o băutură. În zilele noastre, însă, liderului de partid pare să fi ales asceza. Locuiește cu soția sa la marginea Pădurilor Vienei. Nimeni nu a venit la nunta lui în afară de oficiant și de primar, fost ministru de interne social-democrat. Kickl, scriu biografii săi, este un „tribun al poporului disfuncțional din punct de vedere social”.
Susținut și temut, dar nu iubit, în partid
„În aceste vremuri de criză, nu trebuie să avem un star pop în frunte. În schimb, avem nevoie de cineva ca el”, spune Markus Abwerzger, liderul regional FPÖ din Tirol. El este „incredibil de muncitor. ”, spune Abwerzger și ține partidul disciplinat. Ceea ce este evident acum, cu două săptămâni înainte de alegeri.
Cu inundațiile din estul Austriei atingând apogeul și orașul natal al lui Kickl, Purkersdorf, izolat de lumea exterioară, s-ar putea ca sârguinciosul lider al FPÖ să nu se fi îndreptat spre primele linii pentru a da o mână de ajutor, dar cel puțin și-a pus o jachetă de ploaie. A stat în pădure și a făcut un scurt videoclip, care a apărut pe Instagram la scurt timp.
Chiar dacă Kickl va câștiga alegerile, se pare că va avea dificultăți în a-și găsi un partener de coaliție cu care să construiască un guvern. Toate partidele importante au exclus posibilitatea de a se alia cu FPÖ sub conducerea sa. O coaliție a ÖVP, social-democrațiților și NEOS este considerată o alternativă probabilă.
Probleme la Viena. Și la Bruxelles
Dar dacă ÖVP l-ar sacrifica pe actualul cancelar Nehammer și ar fi de acord să se alăture FPÖ ca partener junior, întrucât partidul are mai multe idei politice comune cu Partidul Libertății decât cu social-democrații? În ce direcție ar merge o Austria condusă de Kickl?
„Întreaga Europă ar înnebuni. La fel ca Orbán, lui Kickl i-ar plăcea să fie un factor perturbator la nivel european. Cred că îi place ideea de a fi răul suprem. Ar putea apoi să intre în istorie sub numele de Belzebul, de de care toată lumea se sperie la nebunie”, spune un consilier FPÖ sub protecția anonimatului.
Kickl a fost unul dintre inițiatorii din spatele noului grup UE „Patriots for Europe” (Patrioți pentru Europa - n.red.). Deputații europeni din partidele lui Marine Le Pen, Matteo Salvini, Andrej Babiš, Viktor Orbán și Geert Wilders aparțin acestui grup, care include 82 de europarlamentari.
Laude pentru AfD
Chiar dacă Alternativei pentru Germania (AfD) nu i s-a permis să se alăture grupului, Kickl spune că entuziasmul său față de victoriile semnificative ale partidului de dreapta în ultimele alegeri de land a fost „foarte mare”, cu atât mai mult cu cât, așa cum spune el, partidul german câștigat în ciuda unei „vânători de vrăjitoare” desfășurate de „gardienii auto-numiți ai Graalului democrației”.
Kickl spune că luptă pentru o Europă a națiunilor, în care interesele poporului fiecărei țări au prioritate. El le promite alegătorilor săi că nu va fi „nimic altceva decât vocea și purtătorul de cuvânt, unealta și instrumentul lor”. El folosește același patos citând „Tatăl Nostru”: „Facă-se voia Ta”, este mesajul tipărit pe semnele de campanie FPÖ. Kickl admiră Ungaria lui Orbán ca fiind o „fortăreață a autodeterminării naționale”, care se opune Bruxelles-ului.
Viziunea despre Ucraina
Viziunea pe care Kickl o are despre situația din Ucraina este similară cu cea de la Budapesta. Când președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat parlamentului austriac prin apel video, în martie 2023, Kickl și ceilalți membri ai fracțiunii sale i-au întors spatele și au părăsit sala de plen.
La doi ani după invazia rusă a Ucrainei, liderul FPÖ a criticat „războiul UE”, nu crimele comise de trupele lui Vladimir Putin. „Abordarea FPÖ față de politica externă, de securitate și europeană sub Kickl, pe lângă comentariile sale frecvente, arată ca niște puncte de propagandă primite direct de la Kremlin”, spune ministrul de externe austriac Alexander Schallenberg.
Faptul că viitorul „Volkskanzler” a propus, în timpul mandatului său ca ministru de Interne, ca Austria să creeze un „schimb de date cu Moscova” se încadrează în imaginea de ansamblu. El a sugerat, de asemenea, „asigurarea de comunicații sigure, dincolo de canalele diplomatice”.
Cum ar arăta relația Austriei cu UE sub cancelarul Kickl?
Părăsirea blocului „nu este ceva pentru care să luptăm, dar nici nu este ceva ce poate fi exclus pentru totdeauna”, a spus liderul FPÖ, în iunie. În același timp, el face campanie pentru organizarea de referendumuri care, dacă sunt votate, să devină lege imediat, fără aprobare parlamentară.
Aspirantul la funcția de cancelar are uneori o viziune uimitor de sumbră asupra propriului său viitor. Cum ar fi teoria conspirației care spune că accidentul de trafic generat de consumul de alcool în care a ucis fostul său idol Jorg Haider a fost, de fapt, orchestrat de oponenții săi politici.
Narațiunea lui Kickl, menită în esență să ilustreze propria sa popularitate în creștere, sună după cum urmează: „Mulți oameni vin acum la mine și îmi spun: «Ai grijă să nu ți se întâmple același lucru ca lui Jörg Haider»”, potrivit Der Spiegel.