Duminică, fostul șef al Partidului Libertății din Austria (Freiheitliche Partei Österreichs –  FPÖ),  Heinz-Christian Strache, a scăpat de un incendiu puternic pe un iaht în timpul unui tur cu barca în largul Croației.  Pe drumul spre casă de la Biograd, nava a luat foc dar toate persoanele aflate la bord au putut fi salvate la timp. După ce publicația „Kronen Zeitung” a difuzat știrea, Strache a confirmat pe „Facebook”. Potrivit ziarului, Strache se află acum în Croația, în afara oricărui pericol.

Incidentul survine cu câteva zile înainte ca Strache să fie convocat în ancheta Ibiza-U-Committee pentru această săptămână, mai precis joi. Marțea viitoare, 6 iulie, la Curtea Regională din Viena, va începe procesul lui Strache pentru luare de mită.

Cei implicați în incident nu pot părăsi Croația

Potrivit „Kronen Zeitung”, cei afectați sunt blocați în prezent în Croația. Până când cauza incendiului va fi clarificată le este interzis să părăsească țara . Inițial, Strache însuși a fost indisponibil luni, deși fusese solicitat de Agenția de presă austriacă,  APA.

„Am fost invitat pe o barcă timp de trei zile (de joi seara până duminică la 11 dimineața – weekend) cu copiii mei mai mari în Croația împreună cu două familii de prieteni (7 persoane). În drum spre casă, duminică dimineață, în jurul orei 9.45 am s-a ridicat un fum negru de la motorul bărcii, la 15 minute după ce am pornit din Biograd”, a descris Strache minutele dramatice pe Facebook.

În ciuda încercărilor făcute de căpitan și de oamenii de la bord de a stinge focul, barca nu a mai putut fi salvată.

„Lucrurile cele mai de bază au fost împachetate rapid și, din fericire, slovenii și trei stirieni din Kapfenberg au adus în siguranță întregul echipaj al bărcii cu barca lor înainte ca barca să se aprindă complet, apoi au avut loc și explozii”, a scris Strache.

Toți cei implicați au fost salvați la timp și au rămas nevătămați, a spus Strache, care a fost recunoscător pentru ajutorul „multor turiști de la fața locului”.