Datorită lobby-ului făcut de fostul secretar de stat american, româncele ar putea fi vaccinate gratuit contra cancerului de col.
Fostul secretar de stat al SUA, Madeleine Albright, a reuşit să obţină de la guvernul român promisiunea că fetele din România vor fi vaccinate împotriva cancerului uterin, din cauza căruia mai mult de 2.000 de românce mor în fiecare an. Vaccinul care previne cancerul de col există de puţin timp în lume, însă în 80 de ţări a fost introdus deja în schema obligatorie de imunizări. La noi, ar putea fi introdus din toamnă. Fostul secretar de stat a acceptat să vorbească pentru „Evenimentul zilei“ despre ce ar trebui făcut în ţara noastră pentru ca sistemul de sănătate să funcţioneze mai bine. „În România nu a existat o politică sanitară“
EVZ: Multe femei din România mor din cauza cancerului de col, pentru că puţine dintre ele merg la medic din timp. Ce fel de strategie ar trebui adoptată în ceea ce priveşte prevenţia? Madeleine Albright: În privinţa cancerului de col în România, este foarte important să înţelegem cifrele. Faptul că şase românce mor zilnic din această cauză este o cifră uriaşă, şi sentimentul meu este că toată lumea se teme de cancer, indiferent de locul în care trăieşte. Aici este vorba despre un tip de cancer vindecabil. Oamenii se întreabă adesea: „Se poate găsi leacul cancerului?“. Pentru cancerul uterin s-a găsit o modalitate de prevenţie. Întrebarea este cum să convingi oamenii că pot face o diferenţă vaccinându-se? O parte a problemei este că în România nu a existat o politică sanitară. Oamenii sunt suspicioşi, însă un program de prevenţie foarte bun va fi acela făcut în parteneriat cu guvernul. Dacă vaccinul va face parte din sistemul naţional de imunizări, automat oamenii vor avea încredere. Pe de altă parte, este nevoie de multă educaţie. Femeile sunt foarte bune să aibă grijă de alte persoane decât de ele însele. Însă aici este vorba despre fiicele noastre.
Spre deosebire de SUA, unde cea mai mare parte a sistemului de sănătate este privat, în România este invers: sistemul public este majoritar. Care ar fi formula cea mai bună? Nu vreau să fiu arogantă sau ipocrită. O dispută mare în SUA e legată de cât de bun sau prost este sistemul de sănătate. Problema noastră este că sistemul este scump, aşa se întâmplă când este în majoritate privat. Însă cred că sănătatea este esenţială pentru buna funcţionare a ţării, iar în SUA trebuie să facem mai multe pentru programele noastre de sănătate. Nu este o problemă de public sau privat, cât una care ţine de bani şi de companiile de asigurări. În România, înţeleg că guvernul este preocupat de faptul că există multe spitale care nu mai sunt adecvate şi că este nevoie de unele noi, mai bine echipate.
„Mita afectează caracterul“ Diferenţa între salariile medicilor din America şi România este uriaşă. Salariile mici de la noi reprezintă motivul pentru care medicii sunt deschişi să ia mită, iar mulţi pleacă din ţară. Ce se poate face ca să se rezolve această situaţie? Oamenii trebuie să înţeleagă că doctorii sunt esenţiali şi trebuie plătiţi. O parte din soluţie vine de la guvern, însă tranziţia la sectorul privat nu e uşoară. În Statele Unite, medicii au mulţi bani, însă eu cred că trebuie să existe un echilibru, medicii trebuie respectaţi şi plătiţi pentru ceea ce fac. Obişnuinţa de a lua mită afectează caracterul moral al oamenilor, iar schimbarea acestei situaţii cere timp.
PE ŞLEAU
„Reputaţia României în termeni de sănătate era rea“
Înainte de a se implica în lupta împotriva cancerului, fostul secretar de stat american s-a ocupat şi de copiii infectaţi cu HIV-SIDA. Ea a ţinut să viziteze copiii bolnavi care sunt trataţi la Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş“, din Bucureşti. „Reputaţia României în termeni de sănătate era rea şi se discută mult în străinătate despre copiii infectaţi cu HIV. Am întâlnit mulţi copii în urmă cu ceva ani, când am venit aici, şi am auzit multe poveşti triste“, povesteşte Madeleine Albright. O adolescentă abandonată de familie, pe nume Gabi, care are acum 20 de ani şi trăieşte într-o casă de tip familial, a impresionat-o în mod special. Situaţia s-a schimbat semnificativ acum: condiţiile în care sunt trataţi tinerii, accesul la medicamente s-au îmbunătăţit mult, iar modelul românesc în ceea ce priveşte îngrijirea copiilor infectaţi cu această boală a fost preluat şi în alte ţări europene.