Evenimentul Zilei > International > Al treilea oraş ca mărime din Australia, sub ameninţarea apelor
Al treilea oraş ca mărime din Australia, sub ameninţarea apelor

Al treilea oraş ca mărime din Australia, sub ameninţarea apelor

Bilanţul inundaţiilor din nord-estul Australiei a ajuns la 9 morţi şi 66 de dispăruţi. Autorităţile se tem de ce este mai rău şi spun că bilanţul victimelor ar putea creşte, scrie Euronews, care citează France Presse.

Între timp puhoaiele ameninţă Brisbane, al treilea oraş ca mărime din Australia cu două milioane de locuitori.
Puhoaiele care au traversat ieri mai multe localităţi situate la vest de Brisbane, capitala statului Queensland, au lăsat în urmă nouă oameni morţi, dintre care patru copii, a anunţat premierul australian Julia Gillard.
În total, 20 de oameni au pierit în inundaţiile care fac ravagii pe continet de aproape două luni. În plus, pagubele materiale depăşesc zeci de milioane de dolari.
După secetă, inundaţii
Viitura a măturat ieri străzile oraşului cu 100.000 de locuitori Toowoomba, situat la 130 de kilometri vest de Brisbane. Ca să scape cu viaţă oamenii au fost nevoiţi să se refugieze în copaci sau pe acoperişurile locuinţelor, iar mai multe maşini au fost înghiţite de ape.
"Ar fi ironic, dacă nu ar fi atât de tragic. Toowoomba a îndurat un deceniu de secetă, nici măcar nu avea apă să ne spălăm maşinile", povesteşte îngrozit un localnic pentru BBC.
Inundaţii de proporţii
Au fost scene apocaliptice. Viitura care a distrus tot ce i-a ieşit în cale a fost comparată de şeful poliţiei din oraş cu un tsunami. Valurile de peste doi metri au lăsat în urmă  un peisaj de coşmar.
În Brisbane, oficialii sunt în alertă. Mii de oameni au părăsit deja oraşul de teama potopului. 6.500 de case şi un cartier de firme riscă să fie inundate, spune edilul oraşului Campbell Newman.
În cealaltă parte a ţării, în vestul Australiei locuitorii se luptă cu incendiile de pădure. Trei case au fost deja mistuite de flăcări în Lake Clifton. Pârjolul este tot mai ameninţător din cauza vântului care înteţeşte focul. 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: