Evenimentul Zilei > Justitie > Al treilea arestat în dosarul despagubirilor
Al treilea arestat în dosarul despagubirilor

Al treilea arestat în dosarul despagubirilor

Soţul fostei şefe de cabinet a ministrului de Interne Cristian David, Gheorghe Ciubotaru, a fost arestat în dosarul despăgubirilor proprietarilor de case naţionalizate.

Un al treilea individ, Gheorghe Ciubotaru, a fost arestat în dosarul fostului subsecretar de stat Remus Virgil Baciu, acuzat că a primit 400.000 de lei în schimbul urgentării soluţionării anumitor dosare de despăgubire a unor foşti proprietari de imobile naţionalizate. Ciubotaru este soţul fostei şefe de cabinet al lui Cristian David, Camelia Andruşenco, arestată în aceeaşi cauză. El este acuzat de complicitate la trafic de influenţă.

Şpaga în familie
Potrivit procurorilor, el l-a ajutat, împreună cu soţia sa, pe Baciu să primească, în calitate de vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (A.N.R.P.) banii de la foştii proprietari.
Pe 28 august, Baciu a fost arestat pentru pentru trafic de influenţă, iar Camelia Teodora Andruşenco a fost arestată pentru complicitate la trafic de influenţă, potrivit procurorilor din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Comision de 15%
Potrivit unui comunicat al Direcţiei, în perioada iunie-august 2011, Baciu a cerut, prin intermediul lui Andruşenco, de la patru persoane îndreptăţite la despăgubiri în baza Legii 10/2001 (privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989) o sumă de bani reprezentând aproximativ 15 la sută din valoarea despăgubirilor acordate de către ANRP. Banii erau pentru pentru urgentarea soluţionării dosarelor de despăgubiri şi remiterii despăgubirilor cuvenite, prin convertirea sumei de bani în acţiuni la Fondul Proprietatea.

Despăgubiri de 10.000.000 de euro
Valoarea terenului asupra căruia persoanele obţinuseră drept de proprietate, cu suprafaţă de 7.180 metri pătraţi, situat în municipiul Bucureşti, a fost stabilită la suma de 36.589.160 de lei (echivalentul a 10.482.800 de euro), iar, prin decizia Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor (CCSD) din ianuarie 2007, se aprobase plata către titulari a sumei menţionate.

Împărţeală frăţească
Concret, în cursul lunii august, Baciu a primit, prin intermediul lui Andruşenco, suma de aproximativ 400.000 de lei de la Elisabeta Androne, iar în ziua de 8 august 2011, suma de aproximativ de 450.000 de lei de la Stan Valeria.
De asemenea, pe 24 august 2011, Andruşenco a primit de la Elena Albu şi Petra Vişan, suma totală de 927.000 lei.
Pe 26 august 2011, Andruşenco s-a întâlnit cu Baciu, căruia i-a dat suma de 400.900 de lei provenită din cei 927.000 lei primiţi, moment în care s-a produs flagrantul.

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News