Scandal uriaş în Poliţia din Sibiu, unde Direcţia Generală Anticorupţie (DGA) cercetează modul în care a fost suspendat carnetul unei femei de 62 de ani, care a condus cu 105 km/h prin oraş. Cercetările verifică dacă în locul femeii nu a fost fiul acesteia, fostul consilier ministerial Virgil Orlandea.
Al naibii hard! S-a stricat!
Ancheta DGA a luat amploare abia în cursul acestei toamne, deşi evenimentele reclamate au avut loc în prima parte a lunii martie. Atunci, pe una din străzile din Sibiu a fost surprinsă o maşină ce rula cu 105 km/h. La volan se afla Virgil Orlandea, fostul consilier al ex-ministrului Economiei, Ion Ariton. Însă, după câteva intervenţii poliţiştii au suspendat nu permisul lui Virgil Orlandea, ci al mamei acestuia.
Au trecut patru luni de la incident până la autosesizarea DGA. În cursul anchetei, procurorii au cerut să fie verificate imaginile surprinse de aparatul radar, în care ar fi trebuit să apară femeia de 62 de ani gonind prin oraşul la volanul unui bolid de 3 tone, cum este X5. Surpriză, însă: tocmai hard-diskul unde au fost arhivate imaginile respective s-a stricat, după ce “a fost scăpat pe jos”, au motivat poliţiştii de la Rutieră.
Orlandea neagă Virgil Orlandea recunoaşte că a fost martor în anchetă, împreună cu mama sa. “Este o mizerie. Mama a fost surprinsă pe radar. Această poveste nu are nicio legătură cu mine, cu vreo intervenţie, cu vreun telefon dat…”, susţine Virgil Orlandea.
Fost consilier în Ministerul Administraţiei şi, ulterior, la Economie, Orlandea spune că îi va da în judecată pe şefii din Poliţia sibiană, pe care îi bănuieşte de sesizarea celor de la DGA. “Eu abia aştept să apară imaginile. Apoi o să iau un avocat bun şi le fac plângere penală tuturor celor implicaţi în acest dosar”, adaugă Virgil Orlandea.
Cine a intervenit?
Surse din cadrul poliţiei sibiene susţin că Virgil Orlandea ar fi apelat la prietenul său Ioan Mustaţă, pentru a interveni pe lângă poliţiştii care l-au oprit. Mustaţă este şeful SIPI Sibiu (fostul “Doi şi-un sfert”). Potrivit surselor oficiale, comunicarea între Orlandea şi Mustaţă s-a făcut prin intermediul unor telefoane care aveau cartele pre-pay. “Există listingul telefoanelor, totul e clar. Omul acela, care mi-e prieten, nu are nicio legătură cu aceste invenţii”, spune Orlandea. Fără imagini, cu agenţi de poliţie care nu îşi mai amintesc de vreo situaţie incompatibilă cu legea, dosarul ar putea fi închis fără a fi trimis cineva în judecată. În iunie, 2011, EVZ a divulgat cum Mustaţă, de la SIPI, a cumpărat de la Orlandea un BMW X5 pe care nu şi l-ar fi permis din salariu. Prietenia dintre cei doi este foarte strânsă.
Dacă eşti puternic poţi da peste cap şi imaginile de pe aparatele radar. E privilegiul clasei politice
Răducu Mazăre a dat cu tifla Poliţiei Rutiere
Cazul seamănă izbitor cu cel al lui Mazăre jr (foto dreapta), fiul primarului Constanţei. Acesta a avut permisul suspendat pentru viteză în luna iunie a.c. Peste o lună, când circula cu dovada, radarul l-a prins din nou cu 194 la oră pe Autostrada Soarelui. A contestat procesul verbal şi la înaintare a fost scos un prieten al acestuia, care s-ar fi aflat la volan.
Culmea, poliţiştii spun că imaginile de pe radar au ieşit neclare pentru că soarele bătea în parbrizul maşinii. Acum, s-a apelat la SRI să încerce să clarifice secvenţa video, dispunând de aparatura necesară. Răducu Mazăre este student în Aglia, iar statul român va cheltui zeci de mii de lei cu această anchetă, în care radarul a dat “rateuri”.