Evenimentul Zilei > International > Airbus a testat cu succes un aparat de zbor fără pilot dedicat transportului de persoane(VIDEO)
Airbus a testat cu succes un aparat de zbor fără pilot dedicat transportului de persoane(VIDEO)

Airbus a testat cu succes un aparat de zbor fără pilot dedicat transportului de persoane(VIDEO)

Compania Airbus a declarat vinerea aceasta că a efectuat cu succes primul zbor de încercare ale unui nou aparat de zbor electric fără pilot de zbor denumit Vahana, compania sperând ca acest aparat să devină un mijloc de deplasare comod în marile aglomerații urbane. Vehiculul cu decolarea și aterizare pe verticală (VTOL) este dezvoltat de "A³", filiala din Silicon Valley a companiei Airbus.

Zborul de miercuri a avut loc la un poligon de încercare din statul american Oregon și a durat mai puțin de un minut. Aeronava a reușit să se ridice la cinci metri de la sol și să aterizeze fără să fie controlată de un pilot, au declarant cei de la Airbus.

Propulsată de opt rotoare care îi permit să decoleze și să aterizeze pe verticală, Vahana a finalizat joi un al doilea zbor de încercare. Teste suplimentare  au fost  efectuate cu această ocazie.

Aeronava, pe care Airbus o dezvoltă de mai puțin de doi ani, este proiectată să transporte un singur pasager și să zboare în mod autonom, potrivit site-ul lui celor de la Airbus.

"Vahana își propune să democratizeze zborul personal și să răspundă nevoii crescânde de mobilitate urbană prin folosirea celor mai noi tehnologii în propulsia electrică și stocarea energiei” a declarat Zach Lovering, directorul acestui proiect.

Tehnologia  vehiculelor autonome a făcut progrese considerabile în ultimii ani. Prin intermediul firmelor de înaltă tehnologie și a producătorilor consacrați de autovehicule, un număr de vehiculele prototip au ajuns deja pe șosele, în timp ce câțiva inventatori și firme start-up au resit deja să producă prototipuri ale unor ”mașini zburătoare”.(CNBC)