Evenimentul Zilei > EVZ Special > Secretele actriței Aimée Iacobescu, femeia care a iubit o singură dată
Secretele actriței Aimée Iacobescu, femeia care a iubit o singură dată

Secretele actriței Aimée Iacobescu, femeia care a iubit o singură dată

Aimée Iacobescu, alintată de români „Domnița Ralu” grație rolului care a consacrat-o, s-a stins din viață luni, măcinată de cancer, la vârsta de 71 de ani. În urma acestei femei de o stranie frumusețe rămân, privind dincolo de cei 40 de ani dedicați scenei și platoului de fi lmare, și câteva mari necunoscute.

Descoperită (la un concurs de recitare) la începutul anilor ’60 de ochiul ager al regretatului regizor Sică Alexandrescu, copila de 16 ani plămădită din țărâna țării Buzăului avea să debuteze pe scena „Naționalului” cu un rol în piesa „Adam și Eva”, regizată de Aurel Baranga.

De atunci, roșcata delicată a frapat, a bulversat și-a electrizat, în același timp, prin măiestria și dezinvoltura afișate, întreaga Românie. Nu refuza niciun rol, muncea până la epuizare. Și asta în ciuda avertismentului primit de la tatăl său, medic militar, care-o avertizase că va muri de foame dacă nu renunță la cariera de artistă în favoarea unei meserii mai bănoase.

 

Fratele geamăn, căsătorit cu urmașa lui Eminescu

Orgoliul, gloria și pasiunea au decis, însă, viața adolescentei Aimée. „Mi-aduc aminte că, atunci când am dat examen de admitere la Teatru, unde candidau 900 de tineri pentru opt locuri, mama mi-a lucrat o bluză și o fustă din hainele ei mai vechi. Tot atunci, la proba orală, am purtat și prima pereche de pantofi cu toc”, se confesa îndrăgita actriță într-un interviu acordat Jurnalului Național în urmă cu mai mulți ani.

Aimée a fost însoțită la începutul drumului chiar de fratele său geamăn, Dorel, care, la rândul lui, a terminat Facultatea de Teatru ca șef de promoție, în 1968. Acesta n-a urmat însă cariera artistică. A mai absolvit o facultate – Limbi Străine – , apoi a accesat o bursă și s-a mutat în Portugalia împreună cu Roxana Eminescu, urmașă, se pare, a marelui poet.

Câțiva ani mai târziu cei doi s-au stabilit în Franța, unde copilul lor urma un tratament medicamentos special.

 

Și-a pierdut capul după un medic

Revenind la mult mai cunoscuta lui soră, a rămas învăluit în mister motivul pentru care, deși curtată cu insistență de mulți bărbați celebri, Aimée n-a spus niciodată „Da”. Sau a spus?

„Pentru mine, cuvântul iubire este defectiv de plural. Așa cum te naști și nu mori decât o singură dată, nu poți iubi decât o singură dată. Nu sunt o femeie singură, ci singuratică. Mi-era teamă să nu sufăr. Mă întâlneam de două-trei ori, după care pretextam că am repetiții sau spectacole”.

Mai degrabă o eschivă (executată anii trecuți pentru revista Tango), decât o mărturisire. Se povestește însă că Aimée a fost îndrăgostită-lulea o singură dată, în facultate. Își pierduse capul după un medic care, după doi ani cu fluturi în stomac, a luat calea Americilor, în exil. Aimée a refuzat să-l urmeze, iar singura dragoste căreia i-a rămas credincioasă a fost teatrul, împletit definitiv cu filmul.

 

Dezvăluirile unei mame

Aimée și-a păzit întotdeauna viața privată cu strășnicie, puține amănunte oficiale răzbătând pe sub platoșa dură a firavei actrițe. Totuși, cu puțin timp în urmă, în cadrul unei emisiuni televizate, „Domnița Ralu” a fost pusă în dificultate chiar de mama sa. „Arată bine în rochie de mireasă, am văzut-o la timpul ei. Fata mea a fost măritată, dar nu-i place să-și povestească viața”.

Înfiorată de amintire, Aimée a reacționat evaziv: „Eu nu am fost măritată cu adevărat niciodată. N-am iubit decât un singur băiat”. Misterul s-a adâncit, secretul uneia dintre cele mai frumoase actrițe române a rămas nedezlegat.

 

De ce n-a avut copii

Dacă subiectul căsătoriei a rămas nelămurit, nu același lucru se poate spune despre cel al moștenitorilor. Lămuririle actriței par suficiente: „Am sacrificat viața personală pentru scenă. Rolurile veneau unul după altul, o familie ar fi însemnat să renunț la turnee sau la filmări. Copil? N-a fost să fie. Un prieten medic, foarte bun, mi-a spus că naști un copil sănătos, dacă-l faci până la 25 de ani. După aceea, riști foarte mult. Oricum, mi s-a părut ridicol să fac unul la 35-40 de ani. Și apoi, n-am întâlnit pe nimeni care să merite să fac un copil cu el. Pe atunci nici nu se punea problema să faci un copil necăsătorită. Părinții, societatea n-ar fi acceptat una ca asta”.