Campania electorală s-a încheiat ieri, după trei săptămâni de schimburi dure de replici între Ahmadinejad şi principalul său rival, fostul premier Mir- Hossein Mousavi, relatează AFP.

Pe buletinele de vot se vor mai afla numele a încă doi candidaţi, reformatorul Mehdi Karroubi şi conservatorul Mohsen Rezai. Primele rezultate oficiale ale alegerilor pre zi denţiale sunt aşteptate mâine şi, în cazul în care nici unul dintre cei patru candidaţi nu obţine minimum 50 la sută plus unu din totalul voturilor valabil exprimate, al doilea tur de scrutin se va desfăşura pe 19 iunie.

Speranţe pentru Mousavi

Deşi este creditat cu doar 14 la sută din intenţiile de vot, potrivit unui sondaj realizat de două institute americane, Mir-Hossein Mou savi continuă să spere că îl va învinge pe Ahmadinejad, care are, totuşi, o cotă de 34%.

Saeed Laylaz, editor la cotidianul de afaceri iranian „Sarmayeh”, este convins că Mousavi poate câştiga alegerile. „Dacă sunt alegeri libere, el va câştiga din primul tur. Ceea ce se întâmplă acum în Iran este o revoluţie de catifea”, susţine Saeed Laylaz. El este însă contrazis de un diplomat european din Teheran, care se aşteaptă ca tot Mahmoud Ahmadinejad să câştige.

Acesta şi-a atacat dur adversarii miercuri seară, într-o intervenţie televizată, acuzându-i că utilizează „tactici hitleriste” pentru a-l discredita în ochii opiniei publice iraniene.
 
Preşedintele în exerciţiu s-a lăudat cu o serie de realizări ale actualului regim de la Teheran, menţionând în acest sens construcţia de spitale şi sporirea cu 70% a numărului studenţilor, dar a recunoscut că există probleme în economie.