Agricultorii trec la cârma economiei anul viitor

Agricultorii trec la cârma economiei anul viitor

Agricultura are mari şanse să câştige tot mai mult teren în anii care urmează, pe fondul faptului că o mare parte din celelalte domenii ale economiei sunt afectate de criza financiară şi economică.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), anul trecut industria a contribuit cel mai mult la formarea produsului intern brut (PIB), deci la creşterea economică a României. 23,5% din PIB a fost adus de industrie.

Anul acesta însă, uzinele şi fabricile au rămas fără comenzi din cauza scăderii cererii atât pe piaţa internă, cât şi pe cea externă. Cel mai mult au de suferit industria de automobile şi componente auto, textilă, chimică şi siderurgică. Exporturile au început să scadă, iar zeci de mii de muncitori sunt trimişi în şomaj. Nici serviciile, comerţul şi lanţurile de hoteluri şi restaurante nu văd prea roz lunile care urmează. Aceasta deoarece salariile nu vor mai creşte la fel de mult ca în ultimii ani, iar noile norme de creditare au redus sumele pe care băncile le pot împrumuta populaţiei.

Anul trecut, care a fost unul prost pentru semănături, agricultura a contribuit cu 6,6% la formarea PIB. Acest sector are însă capacitatea să contribuie mai mult la creşterea economică a ţării dacă este susţinut de autorităţi. Agricultorii au fost defavorizaţi până acum de întârzierea plăţilor prin intermediul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA).

Ajutoare de la stat

Producătorii agricoli vor primi despăgubiri în valoare totală de 30 de milioane de lei pentru culturile afectate de inundaţii în perioada iulie-august ale acestui an, potrivit unei hotărâri aprobate în şedinţa de guvern de marţi. Fondurile provin din bugetul Ministerului Agriculturii pentru anii 2008 şi 2009. Hotărârea executivului a declarat stare de calamitate naturală în agricultură pentru culturile însămânţate în toamna anului trecut şi primăvara acestui an, afectate de inundaţiile din această vară. Zonele calamitate cuprind judeţele Bacău, Botoşani, Galaţi, Iaşi, Neamţ, Suceava, Vaslui, Maramureş, Satu-Mare, Braşov, Cluj, Covasna, Harghita şi Sălaj.

Tot în şedinţa de marţi, guvernul a stabilit cuantumul plăţilor directe unice pe suprafaţă pentru 2008, al plăţilor naţionale directe complementare în sectorul vegetal, al plăţilor pentru culturi energetice şi al plăţilor pentru zahăr.

Ne puteți urmări și pe Google News