Editura Evenimentul si Capital

Agentul Victor - LEGIONARUL considerat EROU ANTICOMUNIST a făcut AVERE la Londra pe BANII Securității

Silviu Craciunas, alias Agentul Victor
Autor: | | 0 Comentarii | 15599 Vizualizari

Istoricul Stejărel Olaru a dinamitat, după cercetări întinse pe ani buni, mitul lui Silviu Crăciunaș, fost șef al legionarilor din Piatra Neamț, personaj fabulos, considerat ulterior erou al luptei împotriva comunismului din România, în realitate agent al Securității care a reușit, grație abilităților sale, dar și a naivității „organelor” R.P.R., să-și construiască un veritabil imperiu imobiliar pe Tamisa, în capitala regatului care l-a adoptat cu acte în regulă.

Povestea de viață a lui Silviu Crăciunaș poate fi turnată oricând într-o peliculă de succes sau disecată în documentare televizate de înaltă ținută științifică ori, și mai bine, prelucrată și predată la școală. La orice școală, din orice stat. Și asta pentru că informațiile pe care vi le prezentăm astăzi nu sunt o simplă înșiruire de relatări senzaționale, ci mărturii bazate pe documente desecretizate. Fie din arhiva vechii Securități, fie din Arhivele Naționale de la Londra.

Paris, prima misiune, prima reușită

Așadar, cine a fost, de fapt, Silviu Crăciunaș, „agentul Victor” după numele conspirativ dat de Securitate? Stejărel Olaru are cuvântul: „Viața acestui om a fost impresionantă și unică, căci vorbim despre un fost legionar care a devenit agentul Securității, care a suportat o detenție cumplită, dar care a continuat să lucreze pentru spionajul comunist ca agent extern, inițial la Paris, apoi la Londra. Crăciunaș a fost atât de versatil încât a reușit să păcălească pe toată lumea, cunoscuții, prietenii, familia, inclusiv Securitatea la un moment dat, căreia i-a livrat și informații exagerate, mincinoase. Cariera sa de agent s-a întins pe o perioadă îndelungată, între 1948 și 1974, perioadă plină de episoade spectaculoase și dramatice”.

Mai departe, aprofundat: „În 1948, când a fost arestat, probabil că intenționa să fugă din țară. În 1940 fusese comandantul Mișcării Legionare din județul Neamț, iar în anii de după război a fost hăituit de autorități și se ascundea. În același timp, ajuta politicieni (nu doar foști legionari, ci și țărăniști sau liberali) să fugă din țară pentru a scăpa de regimul comunist care tocmai se instaura. Când a fost prins, a cedat repede în anchetă de frica torturii și a acceptat să devină agent secret. Câteva luni mai târziu, în 1949, după o sumară pregătire a fost trimis în prima misiune la Paris unde a avut o primă și remarcabilă reușită, devenind agent dublu, căci a fost recrutat de CIA care nu știa că tocmai și-a introdus în agentură un spion comunist”.

CIA și acuzația de trădare

V-am captat atenția? Continuarea, cu istoricul Stejărel Olaru la catedră, este savuroasă: „Retrimis în România, de această dată de americani, a fost primit cu satisfacție de ofițerii de informații comuniști care l-au felicitat pentru succesul misiunii și care au început să-l pregătească pentru a-l retrimite în străinătate, de această dată cu scopul de a se infiltra adânc în CIA. A plecat din nou, dar nu în 1950, cum se plănuise, ci în 1957, pentru că un incident stupid i-a curmat pentru moment cariera: a fost arestat fiind acuzat - pe nedrept - de trădare”.

Marea păcăleală! Autobiografia care l-a făcut celebru

Cartea The lost footsteps, publicată în anii ’60, i-a adus agentului Silviu Crăciunaș notorietate mondială și asta în ciuda faptului că acest volum autobiografic era, de la un capăt la altul, o minciună. Cum a reușit el să-i convingă pe securiști să-i permită să publice volumul, pentru că, trebuie spus, cartea critica virulent politica Securității și a comunismului românesc? Stejărel Olaru ne-a lămurit: „”The Lost Footsteps” este un volum autobiografic pe care Crăciunaș l-a publicat la Londra în ianuarie 1961, după ce s-a stabilit în Anglia. Ion Rațiu a fost cel care l-a sprijinit în acest sens, după ce l-a prezentat proprietarului celei mai importante edituri engleze, Collins Press, și i-a intermediat contractul de autor. Când a fost lansată, cartea a devenit repede un bestseller, fiind apoi publicată în SUA, la Paris, Barcelona, Buenos Aires, Bogota, Mexico City, Stockholm, Oslo, Helsinki, Haga, Zürich, precum și la Beirut. Era povestea unui luptător anticomunist, căci așa se prezentase în carte, când de fapt el era agent al Securității”.

Tactici - intră pe țeavă MI5

Stejărel Olaru a detaliat: „Am dedicat în cartea Agentul nostru Victor un capitol întreg acestei istorii a bestseller-ului său pentru că este una fascinantă. Nu doar faptul că a publicat o carte mincinoasă, ci felul în care a reușit să o facă, pentru că în prealabil a trebuit să convingă Securitatea să-i permită să o publice. Așa cum spuneți și dv., era vorba despre o carte acuzatoare la adresa regimului comunist scrisă de un agent secret al acelui regim. Pe scurt, a mințit ofițerii de securitate afirmând că a fost pus de MI5 să scrie această carte, iar dacă va refuza să o facă atunci toate activitatea sa de agent secret va fi în pericol, urmând să fie suspectat de britanici că nu luptă cu toate armele împotriva comunismului”.

Concluzia: „Sunt convins că nu era adevărat, că a fost doar o tactică a sa care s-a dovedit una de succes, căci Securitatea a acceptat în final publicarea ei, încercând să se opună când era deja prea târziu”.

O minciună pe bani mulți

De remarcat că volumul autobiografic The lost footsteps i-a adus lui Silviu Crăciunaș nu doar aura de erou anticomunist, așa cum era privit în Occident, ci și bani fumoși. „Câți bani a câștigat din drepturile de autor? Doar Crăciunaș ne-ar putea răspunde la această întrebare pentru că a fost o persoană care și-a ascuns foarte bine resursele. Probabil zeci de mii de dolari, sumă care atunci avea o altă valoare, de cel puțin opt ori mai mare față de ziua de astăzi”, apreciază Stejărel Olaru.

Sanda si Silviu Craciunas

În anii ’60 câștiga zeci de mii de lire sterline, anual, din chirii

Silviu Crăciunaș a făcut avere din colaborarea cu Securitatea comunistă. Este de notorietate faptul că ajunsese să dețină zeci de apartamente în Londra, de pe urma cărora încasa chirii consistente. În plus, se știe că familia lui Crăciunaș, care rămăsese în țară, era stipendiată cu sume modice de securiști.

Se poate estima însă ce sume a câștigat în perioada în care a fost informator? Istoricul Stejărel Olaru este la post: „Nimeni nu a ştiut vreodată câţi bani a avut Crăciunaş, în conturi sau în locuri ascunse, poate nici măcar soţia sa, Sanda Crăciunaș, căci timp de mulţi ani agentul s-a priceput să păstreze aparenţele unei persoane modeste. Este evident că a adunat o mică avere la începutul anilor 1960, timp în care se plângea atât ofiţerilor de Securitate, cât şi prietenilor de nivelul de trai la Londra. În fiecare raport adresat Securităţii a înşirat lungi şi laborioase explicaţii privind nevoia de a primi sume mari de bani necesare realizării misiunii sale în Occident, iar Securitatea s-a lăsat la început păcălită”.

Pagina 1 din 2
Tag-uri: agentul, victorStirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
12:34 FIREA: MIZA din CEx-ul de astăzi este EXCLUDEREA a doi MINIȘTRII din GUVERN 12:33 SURSE: Viorica DĂNCILĂ este CONDAMNATĂ să devină PREȘEDINTE PSD. Care ar fi POZIȚIA premierului în SCANDALUL DEMITERII lui DRAGNEA 12:32 ÎNTÂLNIRE de taină în biroul lui DRAGNEA. Se PREGĂTEȘTE mutarea FINALĂ pentru RĂZVRĂTIȚI 12:27 Cum se poziționează liderii județeni înainte de CExN PSD 12:27 Indiferent de rezultat, ședința CExN se va sfîrși prost pentru PSD. România lui Cristoiu 12:18 CEx al PSD. FIDELITATE necondiţionată. Dragnea primeşte SPRIJIN IMPORTANT de ultimă oră. News alert 12:07 Din ce TABĂRĂ face parte DĂNCILĂ înaintea CEx al PSD? Anunț de ULTIM moment al premierului 11:32 Liderul PSD TULCEA, Horia Teodorescu, MANDAT ÎN ALB din partea filialei: “Voi decide în CEX cum voi vota” 11:27 Trădare în CEx al PSD? Declaraţii incendiare ale lui Marian Oprişan: „NU MOR DE DRAGUL LUI DRAGNEA” Breaking news 11:08 O FEMEIE CU GREUTATE în PSD a spus tot ce ştie despre RĂZBOIUL DIN PARTID: „Aseară ne-am întâlnit mai mulţi...” News alert 10:38 SCANDAL în PSD. Un NUME GREU din PARTID dă de pământ cu PUCIȘTII 10:32 De ce TACE Dăncilă? Omul care îl poate TERMINA pe Dragnea ÎNCĂ NU s-a HOTĂRÂT de partea cui e. Opinie de DAN ANDRONIC 10:20 Ce se așteaptă, azi, la ședința PSD. Dăncilă îi înfige cuțitul „Cezarului” Dragnea? 10:13 CEx al PSD. BOMBĂ DE ULTIMĂ ORĂ! Strategul Dragnea a rezolvat o mare problemă. MESAJUL ESTE CLAR. Breaking news 00:11 TABĂRA Firea PIERDE teren. Un important CONTESTATAR a lui DRAGNEA, MESAJ cu două ÎNȚELESURI 21:46 Firea PIERDE teren în PSD. O întreagă ORGANIZAȚIE de sector TRECE în TABĂRA DRAGNEA. 15:20 A apărut o NOUĂ poză care îl ARUNCĂ în AER pe DRAGNEA. Victor Ponta dă LOVITURA de GRAȚIE, cu o zi înainte de CEx-ul DEBARCĂRII 00:05 TRĂDARE la care DRAGNEA NU se AȘTEPTA! Prieteniile PERSONALE pot ZĂDĂRNICI CONTRAATACUL. „PSD are ȘANSE MARI să PIARDĂ GUVERNAREA” 17:37 Partizanii lui DRAGNEA activează OPȚIUNEA NUCLEARĂ. Acuzații de COLABORARE cu STATUL PARALEL. „Parcă e venită din LABORATORUL KOVESI-MAIOR-COLDEA!”

Articole salvate