Evenimentul Zilei > Actualitate > Afacerea „Revelionul”
Afacerea „Revelionul”

Afacerea „Revelionul”

MediaPro a fost cel mai mare beneficiar al Revelionului Integrarii din Piata Revolutiei.

Valoarea cumulata a contractelor pentru organizarea Revelionului din Piata Revolutiei pentru trei firme din grupul condus de Adrian Sarbu (Studiourile MediaPro, MediaProPictures si Mediasat) s-a ridicat la 17 miliarde de lei vechi.

Practic, petrecerea, ca multe alte manifestari dedicate integrarii, a fost organizata de Artexim, societate subordonata Ministerului Culturii, care a lucrat cu mai multi contractanti, printre care MediaPro. Cand guvernul a decis sa organizeze Revelionul Integrarii in Piata Revolutiei, locul era deja inchiriat (cu multe luni inainte) de Pro TV.

Celalalt Revelion in aer liber, din Piata Universitatii, a fost platit tot de guvern, dar organizarea a revenit ArCub (centrul pentru proiecte culturale al Primariei Capitalei). Initial, trebuia sa fie organizat un singur mare spectacol dedicat integrarii in Piata Constitutiei. Ulterior, guvernul a impartit sumele intre Artexim si Arcub, pentru doua petreceri, in locuri diferite.

Negocieri directe cu firmele de servicii

Revelionul din Piata Revolutiei este doar una dintre manifestarile dedicate aderarii organizate de Artexim. In organizarea societatii din subordinea Ministerului Culturii si Cultelor (MCC) au intrat, printre altele, productia unor spoturi TV, aprinderea bradului de Craciun in Piata Revolutiei, ridicarea drapelului UE in fata guvernului, dineul de la Ateneu si concertul din Piata Revolutiei.

Pentru toate actiunile, Artexim a apelat la mai multi contractori, prin negociere directa. "Intrucat timpul era foarte scurt, nu era timpul necesar pentru organizarea unei licitatii si atunci s-a apelat la negociere directa, conform legii", explica Mihai Constantinescu, director Artexim.

Din bugetul total de 58 de miliarde, deocamdata au fost facute plati de 22 de miliarde de lei. Restul platilor datorate contractorilor vor fi decontate printr-o hotarare de guvern in urmatoarele zile.

Dupa firmele MediaPro, cele mai mari cheltuieli au fost cu Fundatia Art Production (productie), Asociatia Culturala Dracula (reprezentanta a interpretilor) si Stage Expert (sunet, lumini). Pentru reprezentatia de Revelion, Loredana si trupa ei au primit 416 milioane de lei vechi.

Artificii si lasere scumpe la Universitate

In Piata Universitatii, cei mai multi bani s-au dus in scenotehnica, lasere si focuri de artificii. Contractul cel mai mare – 962.000 de euro – i-a revenit companiei Stage Expert. La randul ei, aceasta a subcontractat 600.000 de euro firmei germane Procon, responsabila pentru focurile de artificii de la miezul noptii.

"Este cea mai mare firma de pe piata in materie de scenotehnica, si aveau si relatiile la firmele care au adus artificiile", explica decizia Mihaela Paun, director ArCub.

Ruslana, adusa cu 60.000 de euro

Urmatoarea cheltuiala consistenta a fost recitalul vedetei ucrainence Ruslana. Onorariul, cazarea si transportul castigatoarei Eurovision au totalizat 60.000 de euro. Pe locul trei s-a plasat imensul steag fluturand al UE: aproximativ 45.000 de euro cheltuieli totale. "Pana in noiembrie, stiam ca Revelionul va fi organizat in Piata Constitutiei", spune Mihaela Paun, director ArCub.

"Am facut intr-o noapte simulari, cu proiectii pe Casa Poporului", adauga ea. Intr-un prim proiect al ArCub, la care s-a renuntat, la Bucuresti urma sa vina Jean-Michel Jarre in Piata Constitutiei. Dupa ce proiectul a cazut, Artexim, spune Mihaela Paun, a venit cu o idee asemanatoare, si aceasta respinsa.

PIATA REVOLUTIEI

Topul contractantilor de Revelion*

1. Studiourile MediaPro (Productie) 10 miliarde

2. MediaPro Pictures (productie) 6,7 miliarde

3. Fundatia Art Production (productie) 4,8 miliarde 

4.Asociatia Culturala Dracula (Artisti) 2,7 miliarde

5. Stage Expert (sunet, lumini) 1,5 miliarde

*valoarea totala a contractului; sumele sunt exprimate in lei vechi

PIATA UNIVERSITATI

Efecte scumpe

1. Stage Expert 962.000 euro*

2. Ruslana 60.000 euro

3. Alain De Clerk (Steagul UE) 45.000 de euro

Total cheltuieli artisti: 192.000 euro

* firma a subcontractat cea mai mare parte a banilor

FINANTATOR

Bani de la guvern

Guvernul a aprobat prin doua hotarari distincte alocarea sumelor pentru cele doua petreceri. Printr-o hotarare din 13 decembrie, bugetul MCC a fost suplimentat cu 5.200.000 lei, pentru finanta-rea organizarii, sub patronajul guvernului, a manifestarilor legate de aderare, din perioada 15 decembrie 2006-8 ianuarie 2007.

Printr-o alta HG, din 8 noiembrie, bugetul municipiului Bucuresti a fost suplimentat cu suma de 11.688.000 lei, in vederea organizarii, in perioada 24 decembrie 2006-1 ianuarie 2007, a manifestarilor legate de aderare.

Intrebat de EVZ daca premierul a recomandat folosirea unor firme anume, purtatorul de cuvant al guvernului, Oana Marinescu, a negat: "Modul de organizare si de contractare a unor spectacole sau evenimente publice nu se decide la nivelul primului-ministru.

Premierul  trasat doar sarcina legata de organizarea unor evenimente care sa marcheze aderarea Romaniei la UE, dar punerea in practica a acestei sarcini a revenit Artexim, institutie aflata in subordinea MCC. Primul-ministru a solicitat ca fondurile pentru fi-nantarea acestor evenimente sa fie alocate potrivit procedurilor legale". (Ana Jitarita)

ALEGERE EXPLICATA

Directorul Artexim: "Nu mi s-a spus sa lucrez cu MediaPro"
 
EVZ: V-a sfatuit cineva sa alegeti MediaPro pentru Piata Revolutiei?

Mihai Constantinescu: Pai, era situatia care "m-a sfatuit" sa fac asa. MediaPro avea primit de la primarie dreptul de a organiza acolo din luna august. Deci voiam, nu voiam, trebuia sa mergem acolo. MediaPro avea experienta organizarii in acea piata a unui spectacol de asemenea factura. MediaPro a venit cu conceptul respectiv pe care l-a prezentat guvernului.

Cand a fost aprobat acest concept?

Dupa hotararea de guvern. Deci incepusem deja discutiile. Prima hotarare nu mai stiu pe ce data a fost.

Decizia de a alege MediaPro a fost a Arteximului sau a venit din guvern?

Noua ni s-a spus sa contactam diverse firme care ar putea sa faca un concept din acest punct de vedere. Ni s-a spus, "dom’ne, vedeti ca astia de la Pro TV au aprobarea sa faca acolo, deci piata este a lor".

Hotararea de guvern a venit cam pe 18-19 decembrie, deci foarte tarziu. A fost apoi o discutie la guvern, dupa aprobarea hotararii, la care a participat si un reprezentant al Pro TV, in calitate de persoana care avea drepturile de organizare a evenimentului in Piata Revolutiei.

Asta inainte sa luati dumneavoastra legatura cu Pro TV…

Pai da… Hai sa spunem ca inainte…

Deci cei de la guvern i-au chemat pe cei de la Pro TV…

…dar avand in vedere aceasta aprobare pe care ei o aveau.

Practic, nu dumneavoastra ati contactat Pro-ul, ci guvernul…

La discutia care a fost a venit un reprezentant al Pro TV, care probabil ca a fost contactat. Ei au o experienta pe care nimeni nu putea sa o dea la o parte. Experienta de a face spectacole in piata. Si mi se pare firesc, avand in vedere ca aveau si aprobarea inca din luna august, inseamna ca si-au facut un plan cu ce trebuie sa faca acolo.

Vi se pare normal ca la discutia despre concept sa fie invitat si un reprezentant al altei firme care inca n-a fost aleasa sa lucreze la acest eveniment?

Nu sunt eu in masura sa zic da sau nu. Decizia de a participa la discutie putea sa fie a oricui, nu neaparat a mea.

Deci etapele au fost hotararea de guvern, intalnirea, la care nu dumneavoastra ati convocat Pro-ul…

Nu, v-am spus. Ca se chema Pro sau nu stiu cum altfel, eu cred ca guvernul sau oricine poate sa convoace pe oricine despre care considera ca este profesionist. Eu nu pot sa-i acuz pe oamenii astia ca sunt neprofesionisti. Eu nu sunt de acord cu faptul ca aceasta hotarare de guvern s-a luat asa tarziu.

Noi, la Artexim, am facut propuneri pentru evenimentul 31 decembrie, inca din luna martie. Aveam acordul lui Jean-Michel Jarre sa vina in Romania si sa faca un spectacol cu gimnastii din Romania, in Piata Constitutiei. Acest proiect l-am dat la presedintie, la primarie, la Ministerul Culturii si la guvern, dar n-a fost aprobat.

Asta pot sa spun, ca depinde de mine. Mai departe, sunt slujbas, si in momentul in care primesc o hotara-re de la minister… Acela ar fi fost un proiect, dupa parerea mea, specta-culos. S-a dorit sa se faca un spectacol romanesc…

Eu depind de Ministerul Culturii. Daca ministerul zice "faci asta!", atunci fac asta. Daca zice nu, atunci nu fac. Mi-e foarte greu sa fac actiuni care nu sunt ale mele. Pentru actiunile care intra in directa mea finantare sau subordonare trebuie sa cer acordul ministerului.

Ce explicatie v-au dat pentru ca nu s-a aprobat proiectul in Piata Constitutiei?

Nu stiu, probabil ca n-a ajuns unde trebuie. Eu am renuntat la proiectul cu Jean-Michel Jarre prin luna august, cand era deja foarte tarziu, si am intrebat "dom’ne, ce se doreste cu evenimentul asta?". Si s-a zis ca se doreste sa fie un eveniment strict romanesc.

Vi s-a spus sa lucrati cu MediaPro?

Nu mi s-a spus sa lucrez cu MediaPro. Exista doua realitati: faptul ca exista aprobarea si era absurd sa mergem pe 21 decembrie pentru o alta aprobare, atata timp cat evenimentul acela se facea. Iar sa te duci si sa zici "eu nu vreau sa fac cu Pro-ul,  pentru ca… Ca ce?".(Petrisor Obae)