Evenimentul Zilei > Actualitate > Adrian Năstase: „Tăvălugul propriilor decizii i-a adus aici pe liderii PDL”
Adrian Năstase: „Tăvălugul propriilor decizii i-a adus aici pe liderii PDL”

Adrian Năstase: „Tăvălugul propriilor decizii i-a adus aici pe liderii PDL”

Criza PDL a început încă de la formarea acestui partid, sub noua denumire, iar soluţiile pe care liderii formaţiunii democrat-liberale le caută acum sunt "un fel de învârtit în jurul cozii", susţine, pe blog, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, într-o postare intitulată "PDL - ieşirea din istorie?".

"Criza PDL începe, mai mult sau mai puţin, de la formarea PDL. Am spus PDL, nu PD. Această criză nu este una de scaune, ci una mult mai profundă, care ţine de relaţionarea cu electoratul şi de resorturile prin care o uniune de indivizi poate fi denumită partid. (…) În acest moment, PDL caută, după cum spuneam anterior, soluţii. Dar soluţiile pe care le caută sunt un fel de învârtit în jurul cozii. Se vorbeşte mai mult despre persoane şi despre putere şi mult mai puţin despre ce vrea electoratul", a scris Adrian Năstase.
Cât despre faptul că unul dintre liderii PDL a spus că aşteaptă să vadă ce le oferă Mihai Răzvan Ungureanu, preşedintele Consiliului Naţional al PSD spune că cei din PDL nu înţeleg că "proiectul politic numit PDL a falimentat, iar credibilitatea «gărzilor» din PDL este foarte scăzută.

"Cred că nu la TVR se gândea Traian Băsescu atunci când vorbea despre «desfiinţare şi reînfiinţare», mai susţine Năstase.
Potrivit acestuia, PDL caută soluţii miraculoase de salvare, nu de câştigare a alegerilor parlamentare, ci de supravieţuire, apreciind că "tăvălugul propriilor decizii luate de-a lungul timpului i-a adus aici pe liderii săi".
Fostul premier subliniază că implantarea PLD în PD şi naşterea PDL a fost văzută ca o soluţie de validare a foştilor socialişti pe zona de dreapta a spectrului politic. "În realitate, tot ceea ce s-a obţinut a fost o permanentă tensiune internă, ca urmare a perceperii noilor veniţi ca fiind organisme externe. Şi, după atâţia ani, acest lucru a rămas atât de vizibil. Aceşti oameni au crezut că adversarul este mai important decât ideologiile şi valorile. Au greşit", a mai scris Năstase, care vorbeşte şi despre "eterna şi necondiţionata dependenţă a PDL de Traian Băsescu".

"Cei din PDL, mai ales după preluarea guvernării, au pierdut orice idee despre reprezentare. Venirea lor la putere s-a petrecut într-un moment în care relaţia preşedintelui cu electoratul era încă puternică, la fel şi în perioada în care PDL a fost în opoziţie, după 2007 până în iarna lui 2008. Băsescu îi reprezenta pe ei în faţa electoratului, iar ei, cei din PDL, erau tot ce le cerea preşedintele să fie. Când Traian Băsescu a încetat să mai aibă priză la public, PDL a fost incapabil să umple golul. Dimpotrivă, l-a lărgit, stând liniştit şi aşteptând o minune de la Băsescu, care doar i-a asigurat că totul este sub control, ca USL nu «pupă» guvernarea, că tot răul spre bine şi tot aşa", a mai susţinut Năstase.
CITIŢI ŞI:

  • Stabilizarea PDL, o ecuaţie cu trei soluţii
  • Sondaj CSOP. Blaga nu a captat încrederea românilor mai mult decât Udrea şi Boc
  • CINE MERITĂ SĂ CONDUCĂ PDL. Topul organizaţiilor judeţene cu cele mai mari procente la locale
  • Unii lideri de filiale spun că l-ar vrea pe Blaga şef la PDL
  • VEZI ce sfat le-a dat Traian Băsescu pedeliştilor
  • Blaga: "Eu nu am spus că nu voi candida, nici că voi candida"
  • PDL iese din epoca Boc. Momentul-cheie: 10 minute la telefon cu Traian Băsescu