Adrian Georgescu: "In ultimele ore ale anului, eterul devine mai aglomerat ca supermarketurile inaintea Craciunului."
Pe deasupra noastra isi incep zborul miriade de insecte invizibile, transportand urari intre telefoanele mobile.
Tema cel mai des intalnita este: „... si fie ca tot ce-ti doresti sa se implineasca”. Ceea ce este deja un blestem. Daca tot ce-mi doresc s-ar indeplini, de unde as mai sti ce-mi doresc? As petrece un an rugandu-ma la mine insumi sa nu-mi vina vreun gand de distrugere universala, iar in seara de 31 decembrie 2008 as astepta infrigurat ca liberul arbitru sa determine pe cineva sa-mi ureze o banala durere de masele.
Veti intreba: „Dar cu ce te deranjeaza o urare, ca doar nu te injura?”. As prefera. Cel putin, o injuratura este ceva personal. Asa ar trebui sa fie si o urare, adica un gand pentru cineva si numai pentru acel cineva. Or, prin multiplicare, acesta se dilueaza sau chiar isi pierde sensul.
Altii trimit mesaje personalizate, dar in care-si ureaza lor fericire. Iata un model: „Draga vecine, sarbatori fericite din cel mai luxos hotel din Austria, unde ne-am gandit sa ramanem pana in martie. P.S. Te descurci sa uzi in continuare florile zilnic?”. La asa ceva ar fi lipsit de bun-simt sa nu raspunzi. De exemplu: „Cele mai calduroase urari de sanatate si belsug. P.S. Florile sunt OK. De cand cu inundatia, au suficienta apa”. Sau: „Fostul posesor al acestui telefon dormea bustean si n-am vrut sa-l deranjam. Stati linistiti, am avut noi grija de flori. P.S. Va dorim multa putere de munca pentru 2008”.
O alta problema a mesajelor-standard este ca repeta aceleasi platitudini. Revelionul este mereu „cumpana dintre ani”, Craciunul „aceasta noapte plina de magie” - de parca nasterea Mantuitorului ar fi un truc de-al lui David Blaine ori un ghicit in cafea -, iar noul an trebuie sa-ti aduca „bucurie in suflet”, desi e greu de crezut ca bucuria se poate cuibari altundeva.
Nu vi s-a intamplat sa stati la masa de Revelion cu prietenii si sa va tiuie simultan telefoanele, pentru ca un alt amic v-a trimis acelasi mesaj, in mod automat? Un raspuns bun este urmatorul: „Daca eram atat de importanti pentru tine, nu ne-ai fi trimis mesaje identice. Nu-ti face insa probleme. Daca erai atat de important pentru noi, te-am fi invitat si pe tine”.
Asa ca, dragi cunoscuti, daca nu ati primit de la mine in aceste zile mesaje cu ingeri cantatori, galaxii de iubire ori cumpene dintre ani a fost nu pentru ca nu v-as pretui, ci tocmai pentru ca nu-mi sunteti neimportanti in egala masura.
Un an nou va doresc! (Articolul dezvoltat poate fi citit pe blogul autorului) www.adriangeorgescu.ro