Adrian Georgescu: "Cand eram copii, duminica, la ora 14.15, ne striga mama din sufragerie ca incepe Woody".
Pentru cine nu stie, era o ciocanitoare simpatica si afurisita, care obisnuia sa-si sculpteze numele cu ciocul pe coaja unui copac.
Probabil ca Woody a suparat pe cineva de sus, caci n-am mai vazut-o prin desene. Pentru a se dezvolta empatia dintre copii si personajele imaginare, majoritatea animalutelor simpatice au fost inlocuite de tanci justitiari, care se lupta cu monstri, mutanti, stafii, mumii, schelete, vampiri sau varcolaci.
Noua lume a inocentei cuprinde incendii, catastrofe, bombe atomice, razboaie, lupte, maceluri si cuvinte ca: „Iti vom veni de hac!”, „Sa dispari de pe fata Pamantului!”, „Crapa!”, „Sa putrezesti in Iad!”, „Daca nu-mi dai un milion, te omor!”, „Imputiciune”, „Tampitule!”, „Vin de dincolo de mormant”, „Dispari, gunoiule!”, „Nebuno!”.
Daca prietenii cei mai buni ai copiilor dumneavoastra sunt niste personaje japoneze de serie, cu ochi mari si lacrimosi, fara nasuri si cu guri strambe, e cazul sa va ingrijorati. Mai ales daca seara si-o petrec in compania unor oratanii hade, insecte sinistre, scarbosenii cu ochii arzand ca taciunii. Jocuri de umbre, vibratii puternice ale imaginii, schimbari bruste de claritate si de luminozitate, toate acestea sunt sageti care se infig adanc in subconstientele ce nu se pot feri.
Acum zece ani, un banal episod din Pokemon difuzat in Japonia a trimis peste 700 de copii in spital, cu simptome de la convulsii pana la pierderea temporara a memoriei. Numarul victimelor a fost marit de reluarea imaginilor la stiri.
Legatura e fireasca. Dupa ce absolvi aceasta gradinita a groazei, esti pregatit sa patrunzi in fascinanta lume a stirilor de la ora 5. Ca oamenii nu zboara de la etaj, ci se farama de asfalt, ca un par in cap te poate baga in pamant, dar nu vertical, ci orizontal, acestea sunt chestiuni de nuanta pe care sistemul de spalare a creierelor le va deslusi pe parcurs.
Cand copiii prezentului se vor transforma in adultii viitorului, e posibil sa inteleaga atat de bine realitatea, incat sa piarda orice contact cu ea. Atunci, stirile de la ora 5 vor fi la fel de bine realizate, doar ca se vor petrece in direct si vor fi urmarite cu ochii mari de catre nepotii nostri.
Despre studiile care trateaza efectele expunerii excesive a copiilor la desene animate puteti citi pe www.adriangeorgescu.ro.