Adopţia orfanilor, economie de peste 10 milioane de euro la buget
- Adam Popescu
- 25 iunie 2010, 11:28
În România, în sistemul de protecţie socială se află aproape 70.000 de copii. Cu toate acestea, anual, se încheie numai 1.000 de dosare de adopţii. Şeful Oficiului Român pentru Adopţii (ORA), secretarul de stat Bogdan Panait, a declarat, citat de Mediafax, că "adoptarea a 2.000 de copii anual ar presupune, pe lângă beneficiile copiilor, şi o economie de aproximativ 10 milioane de euro la bugetul de stat".
În ceea ce priveşte sumele de bani necesare îngrijirii acestor copii, Panait a mai afirmat că "pentru un minor aflat în asistenţă maternală se cheltuiesc anual între 20.000 şi 25.000 de lei, în timp ce costurile pentru un copil cu handicap aflat într-un centru rezidenţial se ridică la circa 27.000 de lei".
Locul 1 în UE la orfani
La nivelul Uniunii Europene, ţara noastră ocupă primul loc în ceea ce priveşte numărul de copii care se află în sistemul de protecţie şi rata de adopţie. "Şi perioada medie de şedere în sistemul de protecţie este cea mai mare, respectiv cinci, şase ani în asistenţă maternală şi şase ani în centrul de plasament, ceea ce presupune costuri foarte mari", a mai precizat Panait, director al ORA, instituţie subordonată Guvernului, care coordonează şi supraveghează activităţile de adopţie. În ideea de a modifica procedura dosarului de adopţie, ORA propune o schimbare la nivel legislativ. Astfel, ORA, s-ar ocupa de etapa cunoscută sub numele de potrivire teoretică dintre copii şi familiile care vor să adopte. În acest moment, în România sunt 1.010 copii declaraţi adoptabili şi 1.119 familii atestate.
Oficiului Român pentru Adopţii ar putea prelua astfel potrivirea teoretică de la direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului, una dintre etapele adopţie. Dacă s-ar alege această alternativă, procedura va fi mai rapidă şi mai transparentă.
Procedura de adopţie pentru copiii care au plasamentul ca măsură de protecţie specială "Printre avantaje se numără faptul că ORA ar putea şti de la început dacă dosarele sunt complete, ar fi redus timpul de aşteptare, având în vedere că unele familii stau în aşteptare şi până la doi ani, şi ar fi evitate intervenţiile care se fac la nivel local pentru anumite familii. De asemenea, dacă potrivirea teoretică s-ar face de către ORA, pentru un copil ar putea fi identificată o familie din alt judeţ decât în cel în care acesta locuieşte, ceea ce ar duce la scurtarea timpului de aştepatre privind potrivirea dar şi la creşterea numărului de adopţii", a mai precizat Panait.
Sursa: adoptiiromania.ro