Ei au fost eliberaţi din arestul IPJ Alba după ce Curtea de Apel Alba Iulia a decis că nu se impune arestarea preventivă a acestora.

Procurorii DNA au declarat deja recurs, cazul urmând să fie judecat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în cel mult trei zile de la formularea în scris a recursului. Acesta va fi depus cel mai probabil în cursul zilei de mâine, deoarece motivarea în scris a sentinţei a fost comunicată procurorilor DNA doar în această după amiază.

Pe perioada cercetărilor Milu Todea nu va mai exercita funcţia de adjunct al şefului IPJ Alba, chiar dacă el nu este suspendat din funcţie.
 
Potrivit procedurilor, Milu Todea este pus la dispoziţia şefului IGPR, deoarece a fost numit în funcţie de Inspectoratul General al Poliţiei Române, care îi va da alte sarcini de serviciu. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu agentul Gheorghe Pleşa, însă acesta este pus la dispoziţia şefului Inspectoratului Judeţean de Poliţie Alba, Tudor Grindean, care va stabili ce sarcini îi va da până când situaţia lui va fi lămurită.

Acuzaţi de favorizarea infractorului

Cei doi poliţişti au fost reţinuţi după aproximativ o lună de la arestarea unui angajat al Registrului Auto Român Alba, acuzat de luare de mită. În acest caz, se pare că a avut loc o scurgere de informaţii, însă avocatul lui Milu Todea, Viorel Jidveian, a declarat că nu există probe care să dovedească faptul că adjunctul IPJ Alba s-ar face vinovat de acest lucru.

Potrivit reprezentanţilor DNA, în 4 decembrie 2008, după ce ar fi semnat un înscris în numele şefului IPJ Alba, luând cunoştinţă de datele şi împrejurările în care organele de poliţie efectuează acte de cercetare specifice într-un dosar penal al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba-Iulia, Constantin Milu Todea l-ar fi contactat pe Gheorghe Pleşa.

Procurorii susţin că Todea a transmis prin intermediul acestuia din urmă date legate de activităţi specifice de supraveghere al căror subiect era angajatul RAR, împrejurări care au dus la îngreunarea anchetei Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.