Adrian Mutu revine în prim-plan cu un nou scandal. Cu o săptămână înaintea expirării suspendării pe care a primit-o după cazul "Sibutramina", atacantul echipei Fiorentina a comis-o iarăşi. Sâmbătă dimineaţă, în jurul orei 5.00, "Briliantul" l-a bătut pe Berat Racaj (28 de ani), un chelner de origine kosovară. Incidentul s-a petrecut în faţa localului "Full Up", situat în centrul vechi al oraşului Florenţa.

Mutu a venit în localul respectiv în jurul orei 3.30, însoţit de câţiva prieteni, împreună cu care a consumat băuturi alcoolice. După cum susţin ziariştii italieni, fotbalistul a plecat fără să achite nota de plată, motiv pentru care chelnerul s-a dus după el. Fotbalistul român a spus că are cont deschis la acel club, apoi a afirmat că nu are suficienţi bani la el şi că trebuie să meargă până acasă. Mutu a revenit după aproximativ 20 de minute şi a plătit consumaţia.

Riscă închisoarea

Conform martorilor, chelnerul a vrut să-şi ceară scuze, dar a fost înjurat de Adrian Mutu. Enervat, kosovarul a replicat tot cu o înjurătură, fapt ce l-a scos din minţi pe "Briliant". Acesta a sărit la bătaie, lovindu-l pe chelner cu pumnii şi picioarele.

Berat Racaj s-a internat într-un spital din Florenţa, iar medicii l-au diagnosticat cu "traumă craniofacială, cu multiple vânătăi şi contuzii toracice şi abdominale". În plus, victima lui Mutu a suferit şi o fractură nazală. Sâmbătă seară, chelnerul a fost externat şi a depus deja plângere împotriva "Briliantului".

În urma conflictului, Mutu riscă detenţia pe o perioadă cuprinsă între trei luni şi trei ani. Asta deoarece victimei i s-a prescris o perioadă de îngrijire medicală de 25 de zile. Dacă pedeapsa va fi de maximum şase luni, ea poate fi transformată în amendă penală.

Îl concediază Fiorentina?

La câteva ore după acest incident, Adrian Mutu a participat la un antrenament al echipei sale Fiorentina, care sâmbătă seara a jucat în campionat cu Bari (scor 2-1). "Briliantul" riscă şi concedierea de la clubul toscan.

"Chelnerul m-a ameninţat că voi avea aceeaşi soartă ca românca omorâtă la Roma (n.r. – Maricica Hăhăianu)", a spus Mutu pentru site-ul www.firenzeviola.it, prin intermediul avocatului său D’Avirro Ducci.

PRECEDENTE

Scandalul, modul de viaţă al "Briliantului"

Adrian Mutu a fost mereu un tip iute la mânie, care nu s-a dat înapoi de la gesturi extreme, chiar dacă acestea i-au afectat grav imaginea. Primul scandal de proporţii în care a fost implicat Mutu a avut loc în 2004. "Briliantul" a fost prins dopat cu cocaină în perioada în care evolua la Chelsea şi a fost suspendat pe o perioadă de şapte luni. Consecinţa acestui fapt, Mutu trebuie să despăgubească echipa engleză cu 17 milioane de euro.

El nu a învăţat nimic din această poveste şi a continuat să îşi facă ţăndări imaginea pe care şi-o crease pe terenul de fotbal. În 2006, înaintea meciului România-Bulgaria (scor 2-2), disputat la Constanţa, Mutu l-a bătut cu ranga pe Gigi Grosu, un ospătar cu care fotbalistul intrase într-o dispută verbală pe terasa unui restaurant din Constanţa. Victima nu a depus plângere.

"Poate să facă orice când ţi-e lumea mai dragă"

În decembrie 2009, atacantul Fiorentinei a bătut un cetăţean libanez, la un hotel din Florenţa. Nici de această dată nu s-a depus plângere împotriva sa. În luna aprilie a acestui an, doi indivizi i-au insultat soţia la ieşirea dintr-un club, Mutu şi-a stăpânit furia, dar doi prieteni ai fotbalistului au "acţionat" în numele său.

Victor Becali, impresarul jucătorului, a spus că nu ştie nimic despre noul scandal creat de Mutu: "Sunt la Istanbul cu Hagi. Nu pot să comentez ceea ce s-a întâmplat". La mijlocul săptămânii trecute, Becali afirma că Mutu nu se mai poate schimba. "Chiar dacă Adi o să se supere pe mine, eu nu cred că o să se mai schimbe acum. El poate să facă orice când ţi-e lumea mai dragă! Aici un antrenor face diferenţa. Lui Prandelli de ce nu i-a făcut Mutu probleme? El a scos mereu ce e mai bun din el. Şi Piţurcă la fel. Cât e el de sever şi de dur, dar Piţi ştie cum să trateze un jucător de valoare, ştie să-l apropie", spunea Victor Becali într-un interviu acordat ziarului "Click".

Nicu Gheară, naşul lui Adrian Mutu, l-a pus şi el la zid pe "Briliant". "Adi este mereu la locul nepotrivit. A greşit, nu avea voie să facă asta. Acum trebuia să se pregătească să reintre pe teren. Nu avea nevoie de asta. Bine că este un incident extrasportiv. Nu a înţeles că trebuie să se maturizeze, pentru că viaţa de fotbalist este scurtă", a afirmat Gheară.

"N-am avut probleme cu el"

Mihai Ianovschi, primul antrenor al lui Adrian Mutu, nu a dorit să comenteze incidentul în care a fost implicat acesta. "Eu vă spun doar că, atunci când era copil, Adi nu mi-a făcut probleme. Nu vreau să vorbesc despre ceea ce face acum, pentru că între el şi mine e distanţă mare. El e în Italia, eu sunt aici, la Piteşti. Vă mai spun doar că echipa naţională are nevoie de Mutu", ne-a declarat Ianovschi.

"Pentru Mutu va fi mereu loc în echipă. A greşit, dar este de zece luni sub presiune."
SINIŞA MIHAJLOVICI, antrenorul echipei Fiorentina

"Adrian Mutu a lovit mişeleşte în timp ce el făcea poze."
MARTOR OCULAR, prieten al victimei

ANALIZĂ

Florin Tudose, şeful Secţiei de Psihiatrie a Spitalului Universitar din Bucureşti, crede că fotbalistul lansat la FC Argeş are tulburări de comportament şi ar avea nevoie de ajutor de specialitate

Medicul Florin Tudose, şeful Secţiei de Psihiatrie a Spitalului Universitar din Bucureşti, a analizat pentru EVZ problemele comportamentale pe care le are Mutu.

"Eu am mai spus şi înainte de «scandalul cocaina» că el are un psihic fragil, care nu rezistă la toată această presiune mediatică la care este supus. Adrian Mutu are tulburări de comportament. El are nevoie de ajutor medical de specialitate, pentru că treaba asta nu se poate face după ureche. Nu poate să vină ori cine şi să-i dea sfaturi «părinteşti ». Are nevoie de mai mult", ne-a declarat doctorul Tudose.

"S-ar putea să fie târziu…"

Tudose este uimit de frecvenţa crescută a scandalurilor în care a apărut numele "Briliantului".

"Sunt lucruri pe care eu nu le înţeleg şi îmi pare rău pentru sportivul Adrian Mutu. Ce nevoie avea el să consume cocaină? Apoi toate aceste scandaluri în care este implicat… S-ar putea să fie cam târziu pentru ca el să mai poată fi salvat. Mutu avea şi are nevoie încă de ajutorul unui psihoterapeut după acel scandal legat de consumul de cocaină. Apoi s-a repetat povestea, dar cu sibutramină. Chiar credeţi în povestea că Mutu a consumat un medicament fără să întrebe doctorul echipei? Nu vreau să mă pronunţ în privinţa carenţelor de educaţie", a continuat Florin Tudose.

"România are de suferit şi din punct de vedere al imaginii, din cauza lui Mutu. El nu este un om oarecare de pe stradă. Ce cred italienii când văd toate aceste lucruri?", a adăugat Tudose.

"Este imatur şi ca sportiv, şi ca tată"

Florin Tudose crede că Mutu este predispus către autodistrugere. "Eu m-am uitat şi la alţi mari sportivi care s-au autodistrus din cauze diferite. După o perioadă nu a mai ştiut nimeni de ei. Au ieşit din centrul atenţiei. El este imatur şi ca sportiv, dar şi ca tată a trei copii. Îl compătimesc pe Mutu. Gesturile sale sunt de neînţeles", a conchis doctorul Tudose.

"Chiar credeţi în povestea că Mutu a consumat un medicament fără să întrebe medicul echipei?"
FLORIN TUDOSE, şeful Secţiei de Psihiatrie a Spitalului Universitar

CERTAŢI CU LEGEA

Urmaşul lui Maradona şi al lui Cantona

Mai mulţi fotbalişti celebri au captat atenţia, de-a lungul timpului, şi din cauza actelor de indisciplină. Un caz celebru este cel al francezului Eric Cantona. Fostul jucător al lui Manchester United a rămas în istoria fotbalului şi datorită gestului pe care l-a făcut în 1995, la o partidă jucată de "diavoli" în deplasare, cu formaţia Crystal Palace. Enervat de scandările unui fan al gazdelor, Cantona a sărit cu picioarele pe respectivul suporter. Francezul a fost suspendat timp de opt luni.

La capitolul golăniilor comise în fotbal, rege neîncoronat este Diego Armando Maradona. Considerat de mulţi drept cel mai mare fotbalist din istorie, argentinianul s-a remarcat şi prin derapajele sale. Consumator înrăit de cocaină, starul argentinian a fost suspendat 15 luni, în perioada când era legitimat la Napoli.

Argentinianul a primit o nouă suspendare pentru dopaj în timpul Cupei Mondiale din 1994, după ce în organism i s-au găsit urme de efedrină, o substanţă aflată pe lista celor interzise. Maradona a dus adevărate războaie cu ziariştii, apogeul fiind atins în 1993, atunci când a tras cu arma după câţiva fotoreporteri care stăteau la porţile casei sale.

Steven Gerrard, căpitanul echipei FC Liverpool, a fost arestat în 2008, după ce s-a bătut într-un bar. Victima fotbalistului a suferit răni foarte grave în zona feţei, iar acesta a fost acuzat de agresiune. Un alt nume mare care a făcut turul secţiilor de poliţie este Paul Gascoigne, fie pentru condus sub influenţa băuturilor alcoolice, fie pentru deţinere de droguri.