Adevăratul „vagabond milionar” din Mumbay

Adevăratul „vagabond milionar” din Mumbay

Personajul central al filmului „The Slumdog Millionaire” are un corespondent în realitate, singurul care a câştigat până acum un astfel de concurs în India.

Harshvardhan Nawathe, un indian acum în vârstă de 35 de ani, a câştigat, în urmă cu aproape nouă ani, 10 milioane de rupii, echivalentul a 150.000 de euro, la un concurs televizat de cultură generală.

Harshvardhan, pe atunci un student sărac, a câştigat cel mai mare premiu pus în joc în acel moment de postul de televiziune care a organizat concursul intitulat „Kaun Banega Croreptai”, versiunea în lumba hindi a show-ului „Vrei să fii milionar?”, urmărit la 19 octombrie 2000 de 350 de milioane de telespectatori, o treime din populaţia Indiei. El este recunoscut şi în prezent pe străzile din Mumbay, unde este un adevărat erou, iar povestea sa este mult mai populară decât filmul care a obţinut opt premii Oscar la ediţia de anul acesta, scrie publicaţia germană „Der Spiegel”.

Un tânăr modest, dar bine educat

Ne puteți urmări și pe Google News

Spre deosebire de tinerii actori din blockbusterul indian, Harsh, aşa cum este poreclit, nu provine din mahalaua centrului financiar al Indiei. Născut într-o familie modestă, Harshvardhan a beneficiat de o educaţie aleasă, din grija părinţilor.

Tatăl său, poliţist în cadrul unui departament anticorupţie, obişnuia să-i spună acestuia înainte de culcare poveşti despre evazionişti şi îi citea pasaje din „Mahabharata”, epopee a hinduismului indian.

La 27 de ani, el s-a decis să o ia pe urmele tatălui său şi a început să studieze intens pentru a intra la Academia de Poliţie, un examen considerat unul dintre cele mai dificile din India. În timpul studiului, Harshvardhan a descoperit un alt mijloc comod de testare a cunoştinţelor, un show televizat recent lansat şi despre care toată lumea vorbea în India. Impresionată de uşurinţa cu care fiul său dădea răspunsuri la întrebările adresate de moderatorul concursului, nimeni altcineva decât actorul Amitabh Bachchan, mama sa l-a convins să se înscrie la preselecţia pentru acest show.

Preţul succesului

Cele 15 întrebări au fost un fleac pentru Harshvardhan. Viaţa i s-a schimbat însă radical după succesul fără precedent în istoria televiziunii indiene, neatins de altcineva nici până în prezent. Timp de un an, tânărul milionar a avut impresia că este un personaj de film. Primea saci întregi de scrisori în fiecare zi, cereri în căsătorie, iar toată lumea îi strângea mâna pe stradă. Harsh nu a renunţat însă la idealurile sale, în pofida faimei dobândite peste noapte. Proaspătul milionar a decis să se înscrie la un master la Universitatea din Edinburgh, Scoţia.

În prezent, Harshvardhan este vicepreşedintele unei fundaţii indiene care îi ajută pe copiii săraci să-şi continue studiile.