Ada Meseşan, propunerea PDL pentru TVR, acuzată că ar fi luat bani pentru a-l duce pe Boldea la TV

Ada Meseşan, propunerea PDL pentru TVR, acuzată că ar fi luat bani pentru a-l duce pe Boldea la TV

Nominalizarea pentru un loc în Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune a stârnit astăzi dispute în timpul şedinţei comune a Camerei Deputaţilor şi a Senatului, reprezentanţii opoziţiei cerându-i public Adei Meseşan explicaţii despre relaţiile contractuale cu parlamentari PDL.

Plenul Parlamentului a dat votul pentru desemnarea conducerii TVR. Aflaţi aici numele membrilor celor două Consilii de administraţie.

"O invităm să ne spună sub cuvântul domniei sale de onoare dacă de la desemnarea în funcţia de purtător de cuvânt a PDL (şefa biroului de presă, nr.) a încheiat contracte cu membri PDL", a spus astăzi senatorul PSD Toni Greblă. 

Afirmaţia pesedistului are loc după ce un membru al PDL, deputatul Mihail Boldea, a acuzat-o pe Ada Meseşan că i-a cerut bani pentru a-i facilita prezenţa la diferite emisiuni tv.

Ne puteți urmări și pe Google News

''Dacă această tentativă cu colegul care a făcut dezvăluirea este singulară, probabil avem tendinţa să nu îl credem. Dacă mai mulţi membri ai PDL au încheiat contracte legale sau nelegale, morale sau imorale cu firma unde dumneaei este şi administrator şi acţionar principal, atunci ceva este în neregulă şi noi vom vota în cunoştinţă de cauză. Până atunci, considerăm că nu putem să dăm girul nostru unui CA asupra căruia cel puţin în ceea ce priveşte unul din membrii săi planează o gravă acuză de imoralitate la limita cu altceva'', a mai spus Greblă în plenul Parlamentului.

PSD a cerut în acest context retrimiterea la Comisia de Cultură a raportului favorabil dat ieri pentru toţi membrii Consiliului de Administraţie a TVR şi reaudierea Adei Meseşan. Însă acestei cereri nu i se va mai da curs, din moment ce votul în Parlament pentru alegerea conducerii TVR a început deja. Votul este secret cu bile. Decizia de validare va fi luată cu votul majorităţii parlamentarilor prezenţi.  Boldea a declarat pentru evz.ro că i s-au cerut 1.000 de euro, contravaloarea unui contract încheiat cu firma lui Meseşan prin care aceasta i-ar fi asigurat prezenţa la emisuni tv.

De la ora 16.00, Mihail Boldea, deputatul PDL care a lansat acuzaţiile la adresa Adei Meseşan va fi prezent la emisiunea"Evenimentele zilei", transmisă în direct de B1TV.

"În ianuarie 2009, Ada Meseşan, care făcea acreditările din partea partidului la televiziuni, mi-a cerut 1.000 de euro pe lună să mă scoată la televizor. Am ca dovadă modelul de contract pe care mi l-a trimis pe e-mail de pe adresa personală", a declarat Boldea pentru EVZ.

Tânărul deputat a mai precizat că a vorbit despre această situaţie şi cu liderul grupului de la cameră. "I-am spus lui Mircea Toader la o întâlnire cu ceilalţi colegi. Mi s-a spus dacă am vreo dovadă. Bineînţeles, eu aveam dovada pentru că Ada Meseşan îmi trimisese contractul. Am adus la cunoştinţa celorlalţi colegi de această situaţie".

Toader a respins însă acuzaţiile la adresa Adei Meseşan, arătându-şi susţinerea. "Ceea ce trebuie să vă spun este că toate declaraţiile domnului Boldea sunt neadevărate. Mai mult decât atât, colegii noştri, care ies pe televiziuni, sunt cei care sunt desemnaţi de comun acord de grup, am avut în legătură cu fiecare temă o instruire şi o pregătire adecvată şi ceea ce spune Boldea nu este adevărat la nivelul pe care îl spune", a spus Toader

Boldea a mai spus astăzi că nu o va vota pe Meseşan în CA al TVR. "BPN a propus-o, BPN s-o voteze".

Replica Adei Meseşan nu a întârziat să apară "Eu, Ada Meseşan, nu sunt membru PDL. Sunt consultant şi am un contract de consultanţă cu PDL. Este un contract public pe care îl cunoaşte tot partidul, semnat de conducerea partidului cu firma mea. Acest lucru este cunoscut de toată lumea. Ceea ce spune deputatul Boldea în cauză este o minciună. De ce? Pentru că întradevăr deputatul în cauză a dorit foarte mult să încheie un contract de consultanţă cu mine, iar eu foarte simplu am refuzat. Probabil că în România nu se refuză de obicei contracte. Eu am refuzat pentru că nu m-a interesat acest lucru. Nu am niciun contract de consultanţă cu niciun parlamentar. Am un contract de consultanţă cu PDL", a spus Meseşan.

"Suntem în situaţia penibilă în care hoţul strigă hoţii!"

Astăzi, în timpul şedinţei celor două camere, după membrii PDL şi-au arătat susţinerea faţă de candidata lor, iar deputatul PDL Sever Voinescu a reproşat colegilor din opoziţie că "suntem în situaţia penibilă în care hoţul strigă hoţii!", în replică la afirmaţiile făcute de senatorul PSD Toni Greblă.

Astfel, Voinescu a urcat la tribună şi a mai declarat că îşi aduce aminte "de vorba unui profesor de drept care spunea că dacă nu ar fi dramatic ar fi penibil".

Camera Deputaţilor şi Senatul s-au reunit astăzi într-o şedinţă comună pentru a desemna membrii consiliilor de administraţie ale Societăţii Române de Televiziune şi Societăţii Române de Radiodifuziune. Propunerea PDL pentru Consiliul de Administraţie al TVR este formată din Ada Meseşan, şefa Biroului de presă al PDL, Paul Cătălin Botez şi Nicoleta Nicolicea, soţia deputatului independent Eugen Nicolicea, în timp ce pentru Consiliul de Administraţie Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR) sunt propuşi Doina Tănase şi Mihai Voicu.

În timpul audierii, Meseşan a declarat că nu este membrul niciunui partid politic, deşi a menţionat că are un contract de consultanţă cu PDL. "Din 1993 am lucrat în presa scrisă articole, anchete, editoriale, pe care nu am să mi le reneg niciodată şi de care sunt foarte mândră. Am ieşit din presă în 1996 şi am preferat să intru explicit, declarat în consultanţă, un domeniu pe care încerc să îl fac foarte corect", a mai declarat aceasta în timpul audierii.

Membrii celor două consilii de administraţie, validaţi de plen, îşi vor desemna propunerile pentru cele două funcţii de preşedinte - director general al SRTV şi SRR, cele două persoane urmând a fi audiate tot marţi şi supuse aprobării plenului comun.

Problemă de imagine

Înainte de începerea votului, senatorul PSD Lia Olguţa Vasilescu a cerut reaudierea la comisii a Adei Meseşan. Această propunere nu a fost supusă la vot întrucât colega sa de partid Aura Vasile, a cerut o pauză de consultări.

Nici PNL nu s-a arătat impasibil la acest scandal, deputatul Octavian Popa precizând că "PNL nu intenţionează încălcarea unei cutume, dar liberalii nu pot înghiţi o propunere în condiţiile în care asupra ei planează asemenea acuzaţii (...) Până la stabilirea adevărului, noi avem o problemă de imagine. Nu văd de ce Parlamentul, care are şi aşa probleme de imagine, s-ar încărca cu încă una, care nu îl priveşte. Noi nu putem vota în condiţiile în care există dubii de o asemenea natură asupra moralităţii unei persoane care este acuzată că ar fi comis o faptă de natură penală", consideră Popa.

Cu toate acestea, după încheierea pauzei a început votul cu bile, în urma căruia vor fi validaţi membrii Consiliului de Administraţie al TVR.