Acuze de „eliminări politice” la Eurovision

Acuze de „eliminări politice” la Eurovision

Liderul de la Minsk, Aleksandr Lukașenko, a acuzat puterile vestice că au eliminat-o pe reprezentanta Belarusului, Anastasiya Vinnikova din concursul muzical european din motive politice. Și eșecul calificării Bulgariei în finală a născut acuze similare în presa europeană.

Reprezentanta Belarusului a fost eliminată în cea de-a doua semifinală, când 19 aspirante s-au luptat pentru cele zece locuri din finala de astăzi.

Lukașenko a acuzat „anumite forțe”, pe care nu le-a numit, că ar fi „sufocat” piesa Belarusului, legând acest eșec de relațiile reci pe care țara sa le are cu Europa.

„Ne sufocă din toate părțile, inclusiv la Eurovision, așa cum au făcut cu această fată la Düsseldorf”, a declarat Lukașenko, citat de „Herald Sun”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Lukașenko a felicitat-o pe Anastasiya Vinnikova pentru meritul de a fi prezentat la Düsseldorf un adevărat imn național.

„A cântat un imn al Belarusului, dacă ne uităm la fața și la atitudinea ei în timpul evoluției pe scenă”, a spus Lukașenko despre solista care a cântat o piesă disco, ale cărei versuri se referă, printre altele, la lacurile și câmpiile Bielorusiei și care, la refren, este o adevărată declarație de dragoste: “I love Belarus/Got it deep inside/I love Belarus/Feel it in my mind'”.

<iframe width="560" height="450" src="http://www.youtube.com/embed/TcHFJDVtb3Y" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Acuze în rețea față de „politizarea concursului”

Forumurile de pe Internet au mustit zilele acestea de frustrare, majoritatea criticilor manifestându-și nemulțumirea pentru faptul că reprezentanta Bulgariei la Eurovision, Polly Genova, care a prezentat la Dusseldorf piesa "Na Inat", nu s-a calificat pentru finala de astăzi.

Comentatori din toate țările europene, începând cu Scandinavia și terminând cu Grecia, scriau cât de mult le-a plăcut piesa sau interpretarea și deplângeau faptul că Genova nu a primit suficiente voturi.

De asemenea, au existat foarte multe mesaje de simpatie pentru reprezentanta Slovaciei, care de asemenea a ratat finala. Tot mai mulți repetă acuzațiile formulate de-a lungul anilor, anume că Eurovisionul este un concurs politic și nu unul muzical.

<iframe width="560" height="450" src="http://www.youtube.com/embed/qbVQr4PsX0w" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

  • Românii au două finaliste la Eurovision. Cine merită să câştige? | SONDAJ