Evenimentul Zilei > Actualitate > Acuzații noi în „Dosarul Cordunenilor”
Acuzații noi în „Dosarul Cordunenilor”

Acuzații noi în „Dosarul Cordunenilor”

Procurorii DIICOT Iaşi au venit astăzi la Tribunalul Iaşi cu o propunere de arestare pe numele a doi dintre membrii clanului Corduneanu, pe care judecătorii i-au pus în libertate pe 30 ianuarie.

Constantin Darie şi Iulian Dănuţ Ilincariu nu s-au putut bucura prea mult de libertatea oferită de judecători, fiind acum acuzaţi de procurori de complicitate la înşelăciuni imobiliare cu apartamente şi terenuri şi falsificare de acte.
Magistrații Tribunalului Iași au decis arestarea pentru 29 de zile a lui Iulian Ilincariu și cercetarea în libertate a celuilalt inculpat.
„Este vorba de acelaşi dosar al Cordunenilor, însă de data aceasta celor doi  li se reţin în sarcină alte fapte decât cele pentru care au fost arestaţi în ianuarie”, a spus procurorul de caz Vasile Chifan.
„Reîntregirea” clanului
Apărătorul lui Darie Constantin şi cel al lui Iulian Dănuţ Ilincariu consideră că această nouă încercare de a le pune cătuşe celor doi este o dovadă că procurorul de caz îşi doreşte „reîntregirea lotului Corduneanu”, care fusese „spart” la sfârşitul lunii ianuarie, prin punerea în libertate a acestora.
„În cazul lui Ilincariu s-a extins urmărirea penală, este vorba de complicitate la înşelăciune cu un teren. Fapta aceasta este mult mai veche decât cele care i s-au reţinut până acum, este din 2007, procurorii ar fi trebuit să o aibă în vedere când au făcut prima propunere de arestare pe numele lui. Este dorinţa domnului procuror să îi aresteze pe toţi, instanţa va decide dacă este corect sau nu”, a declarat Neculai Volovăţ, avocatul lui Iulian Dănuţ Ilincariu.
În gruparea constituită de fraţii Corduneanu, Ilincariu era „omul cu pilele”. „În baza relaţiilor pe care le avea la nivelul administraţiei locale, acesta a efectuat demersuri de natură să conducă la obţinerea unor acte  care în final au servit la dobândirea frauduloasă a unor imobile”, susţin procurorii DIICOT.
La fel ca şi Ilincariu, Constantin Darie este acuzat că a falsificat acte referitoare la decesul unor persoane sau acte necesare dezbaterii succesiunii, de care s-a folosit pentru înlăturarea de la moştenire a unor moştenitori legali, scopul final îndeplinit fiind vânzarea bunurilor mobile.
Un nou recurs
Pentru a-i aduce pe Iulian Ilincariu şi pe Constantin Darie la arestare, procurorii au făcut ieri o serie de audieri şi au mai reţinut şi alte patru persoane. Constantin Moloman, Constantin Nechifor, Adrian Danifeld şi Andrei Florin au petrecut noaptea în arestul poliţiei, însă procurorii nu au cerut ulterior la instanţă emiterea unor mandate de arestare preventivă pe numele acestora.
„Aşa am apreciat eu, să cer arestarea numai pentru Ilincariu şi Darie, ceilalţi vor fi cercetaţi în stare de libertate”, a precizat procuror Vasile Chifan. În jurul orei 14.00 Tribunalul Iaşi va judeca cererea DIICOT, de arestare a lui Ilincariu şi a lui Darie. La aceeaşi oră se va judeca şi recursul depus de 16 dintre membrii clanului Corduneanu împotriva deciziei de prelungire a mandatelor de arestare.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.