Evenimentul Zilei > Actualitate > Acum 50 de ani se lansa misiunea Apollo 11. Destinația: Luna
Acum 50 de ani se lansa misiunea Apollo 11. Destinația: Luna

Acum 50 de ani se lansa misiunea Apollo 11. Destinația: Luna

Se întâmpla exact acum 50 de ani: la 16 iulie 1969, trei astronauți americani decolau spre Lună, din Florida, Statele Unite ale Americii.

Doi dintre ei au fost invitați marți, în acelaşi loc, pentru a marca lansarea misiunii lor, Apollo 11, acum jumătate de secol. Echipajului i-a luat patru zile pentru a ajunge pe Lună. Modulul lunar Eagle, cu Neil Armstrong şi Buzz Aldrin la bord, a aselenizat la 20 iulie 1969, ora 20:17 GMT, iar Armstrong a ieşit după câteva ore, punând piciorul pe Lună la ora 02:56 GMT, la 21 iulie 1969.

O imagine în mărime naturală a rachetei care i-a transportat pe astronauții americani pe Lună în urmă cu 50 de ani va fi proiectată, timp trei nopți în această săptămână pe fațada Monumentului Washington, în cadrul evenimentelor care marchează momentul istoric al aselenizării. Michael Collins a fost singurul care a rămas pe orbita lunară în capsula principală, Columbia, singurul mijloc de transport pentru a reveni pe Terra, reaminteşte 7sur7.be. Apollo a fost un proiect revoluționar dezvoltat de Agenția spațială americană (NASA) în anii 1960 şi 1970, grație căruia oamenii au reuşit, pentru prima dată, să ajungă pe Lună, relatează britannica.com.

În mai 1961, preşedintele John F. Kennedy a angajat Statele Unite într-un program care avea ca scop transportarea unor echipaje de astronauți pe Lună până în 1970. NASA organizează acum, de-a lungul întregii săptămâni, o serie de evenimente care să reamintească isprava celor trei. Comandantul Armstrong a murit în 2012, dar cei doi coechipieri, în vârstă de 89 şi 88 de ani, Buzz Aldrin şi Michael Collins, participă la festivități.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.