Evenimentul Zilei > Social > Actrița Valeria Gagealov a murit. Vocea de aur a radioului românesc avea coronavirus
Actrița Valeria Gagealov a murit. Vocea de aur a radioului românesc avea coronavirus

Actrița Valeria Gagealov a murit. Vocea de aur a radioului românesc avea coronavirus

Actrița Valeria Gagealov a murit la 89 de ani, fiind infectată cu coronavirus. A fost cunoscută pentru rolurile din filme și de pe scenă, dar și ca o voce de neuitat a radioului.

Actrița Valeria Gagealov a murit la 89 de ani: avea coronavirus! Vocea de aur a radioului românesc avea coronavirus. Actrița se afla în stare gravă, fiind infectată cu coronavirus, relatează Antena 3. A fost cunoscută pentru că a prezentat Cerbul de Aur de la Braşov.

 Vocea ei a fost auzită în zeci de piese de teatru radiofonic

Valeria Gagealov s-a născut în 1931 la Galați, apoi a urmat cursurile I.A.T.C. în perioada 1950-1954. Între anii 1954-2004 interpretează numeroase personaje pe scena Teatrului Național din București. Memorabile sunt rolurile din Oameni și șoareci de John Steinbeck, care s-a jucat timp de 13 ani. Petru rolul Sonia din piesa Camera de alături de Paul Everac, a primit Premiul de creație în 1983, arată Rețeteșivedete. Vocea ei specială, caldă și cu un timbru aparte, a fost auzită în zeci de piese de teatru radiofonic de succes.

Din filmografia sa se pot aminti rolurile din Moara cu noroc, Serata, Întoarcerea lui Vodă Lăpușneanu, Singurătatea florilor. A fost cunoscută ca prezentatoare a galei festivalului Cerbul de Aur de la Braşov în 1969. L-a avut alături pe Andrei Magheru, cu care s-a căsătorit. Andrei Magheru a fost realizator de emisiuni în TVR și Secretar de stat în Ministerul Culturii, ambasadorul României la Paris, după 1989. Au jucat împreună în Serata, Departe de Tipperary, Ultima noapte de dragoste.

Din 2001 a fost societară de onoare a Teatrului Național din București.A fost decorată în februarie 2004 cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, Categoria D – „Arta Spectacolului”.

Chipul actriței a figurat pe un timbru poștal

Portretul Valeriei Gagealov a fost reprezentat pe un timbru poștal emis de Romfilatelia în anul 2004, în cadrul emisiunii Stele de aur ale scenei și ecranului.

Face parte din Generația de aur a teatrului și filmului românesc alături de Mircea Albulescu, Tamara Buciuceanu-Botez, Ileana Stana Ionescu, Draga Olteanu Matei, Marin Moraru, George Motoi, Sebastian Papaiani, Florin Piersic, Mitică Popescu, Sanda Toma și Olga Tudorache.

Foto: Rețeteșivedete