Evenimentul Zilei > Economie > Acţiunile Fondului Proprietatea se listează mâine pe Bursă
Acţiunile Fondului Proprietatea se listează mâine pe Bursă

Acţiunile Fondului Proprietatea se listează mâine pe Bursă

Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) vor fi tranzacţionate începând de mâine la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Acest moment este aşteptat de la înfiinţarea FP, la finele anului 2005 şi este considerat cel mai important eveniment bursier din România din ultimii ani.

Fondul Proprietatea a fost creat ca o soluţie pentru despăgubirea foştilor proprietari deposedaţi de bunurile imobiliare în timpul fostului regim comunist care nu şi le mai pot recupera în natură.

Cu o structură modificată de mai multe ori în decursul anilor, FP deţine în prezent participaţii la 83 de companii private şi de stat.

O componentă importantă a portofoliului o reprezintă companiile din electricitate, petrolul şi gaze. Potrivit reprezentanţilor Franklin Templeton, administratorul FP, listarea va tripla lichiditatea BVB.

Cât va costa acţiunea FP

Mulţi dintre foştii proprietari care au primit acţiuni la FP şi doreau să le vândă cât mai repede au ales soluţia vânzării iniţial pe piaţa neagră, apoi printr-o modalitate netransparentă. Astfel, ei obţineau preţuri cu mult sub valoarea nominală a acţiunii de 1 leu.

Casele de brokeraj şi analiştii estimează că titlurile FP vor fi tranzacţionate la început la 0,5-0,8 lei/acţiune.

În aşa fe, persoanele care au cumpărat acţiuni în afara pieţei, la preţuri mult mai mici, la 0,2-0,3 lei/acţiune, ar putea obţine profituri consistente chiar din prima zi.

EVZ a prezentat care sunt paşii pe care trebuie să-i urmeze acţionarii la prima mână la FP pentru a-şi valorifica acţiunile pe Bursă.

Ei vor fi scutiţi de impozitul de 16% dacă vor înregistra profit în urma vânzării acţiunilor, spre deosebire de cei care vând acţiunile după ce le-au cumpărat de la persoanele despăgubite.

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: