Accidentul de autocar din Elveţia: Salvatorii, îngroziți de țipetele copiilor

Accidentul de autocar din Elveţia: Salvatorii, îngroziți de țipetele copiilor

Autorităţile belgiene se pregătesc să transporte acasă, cu avionul, corpurile neînsufleţite ale celor 22 de copii şi 6 adulţi, care au murit în accidentul rutier din Elveţia.

UPDATE 4. Unii dintre copiii răniţi în accident au povestit că şoferul ar fi vrut să pună un DVD înaintea producerii dramei, relatează un ziar belgian și unul elvețian, care vin cu teoria unui moment de neatenție din partea șoferului. Potrivit site-ului cotidianului belgian Het Laatste Nieuws, care citează un responsabil al poliţiei elveţiene, imaginile video filmate în tunel nu confirmă acest lucru, chiar dacă această ipoteză este studiată de către anchetatori. ”Un mic moment de neatenţie ar fi putut face ca autocarul să se apropie prea mult de marginea carosabilului şi şoferul să piardă controlul maşinii”, scrie Het Laatste Nieuws. UPDATE 3. Echipele de salvatori sosite la locul accidentului au vorbit despre șocul prin care au trecut când au început operațiunea de scoatere, de sub fiarele contorsionate, a victimelor tragediei. Comandantul de poliție Christian Varone a comparat imaginile din tunelul groazei cu ”o zonă de război”, precizând că până și ofițerii obișnuiți să gestioneze accidentele de circulație grave și dezastrele naturale au fost pur și simplu copleșiți de ceea ce au văzut aici. ”Când am ajuns, am găsit o situație apocaliptică”, a precizat comandantul cantonului Valais.

”Primul lucru pe care l-am auzit când am sosit la locul accidentului au fost urletele copiilor. Est imposibil de descris”, a afirmat Alain Rittemer, șeful serviciilor de urgență din Valais.  ”La auzul acestor țipete, echipele de salvare au intrat în stare de șoc. Toți oamenii au experiență, însă nu vă puteți imagina cum era...”, a mai spus acesta.

UPDATE 2: Presa belgiană descrie, azi, tragedia prin care au trecut familiile copiilor care au murit sau au fost grav răniţi în accidentul de autocar din Elveţia. "Moartea nu suportă fericirea", scrie  jurnalistul Hugo Camps în cotidianul flamand belgian "De Morgen". "Nu există cuvinte pentru a exprima această tragedie. În această miercure neagră, nimic altceva nu a contat. Visele şi ambiţiile s-au aliniat în 22 de sicrie...Mai bine să nu fii acolo să vezi", scrie, în acelaşi ziar, editorialistul An Goovaerts. "Nu există nicio replică satisfăcătoare la întrebarea "de ce copilul meu?".

Bart Sturtewagen, editor al ziarului "De Standaard", altă publicaţie de limbă olandeză, scrie despre "cel mai mare coşmar". "O tragedie naţională opreşte cursul normal al evenimentelor", spune el. "Toţi ştim că aceste momente sunt scurte. Şi, totuşi, durează suficient de mult pentru a ne da seama ce este important în viaţă şi să ne amintim că apreciem aceste lucruri doar în momentul în care le pierdem".

"Excursiile cu şcoala la schi nu ar trebui să se sfârşească în acest mod", scrie şi Liesbeth Van Impe, într-un editorial în cotidianul flamad "Het Nieuwsblad". "Dar uneori soarta este crudă. Uneori nu ai pe cine să dai vina, uneori tot ce rămâne este neputiţa"

Bart Haeck a scris în ziarul de business "De Tijd" despre o ambiţie obişnuită a oamenilor, aceea de a lăsa moştenrire copiilor o lume mai bună. "Ieri, lumea nu a fost mai bună. Pentru 28 de familii, lumea s-a prăbuşit ieri", scrie el.

UPDATE 1: Dr. Jean-Pierre Deslarzes, directorul medical al serviciilor de urgenţă din regiune, a declarat că echipele de salvare au fost traumatizate, pentru că pasagerii decedaţi erau copii. Peste 200 de persoane au fost implicate în operaţiunile de descarcerare şi salvare, la scena accidentului, printre aceştia numărându-se 15 doctori, 30 de ofiţeri de poliţie şi 60 de pompieri. Operaţiunea a durat peste 8 ore. Martorii, care au oprit şi s-au oferit să ajute, ca şi cei care treceau pe lângă locul cu pricina, au fost şocaţi profund de situaţia disperată din tunel şi erau dezamăgiţi să nu pot face nimic pentru a-i ajuta pe copiii răniţi, după cum relata televiziunea publică elveţiană. Cel mai recent accident tragic, într-un tunel, a avut loc, în Elveţia, în 2001, când două camioane s-au ciocnit în tunelul Gotthard, făcând 11 victime. Avioane Hercules, pentru transport

Două avioane C-130 Hercules sunt pregătite pentru a transporta acasă cadavrele victimelor. Cabinetul belgian urmează să aibă o şedinţă de urgenţă în scurt timp. Autocarul, care avea 52 de persoane la bord, se întorcea în Belgia, la finalul unei excursii la schi, când a intrat, din cauze necunoscute, în zidul unui tunel. Rudele victimelor au ajuns în Elveţia, fără a şti exact care este starea copiilor lor. Alţi 24 de copii au fost răniţi, unii se aflau în stare gravă, în accidentul care a avut loc în noaptea de marţi spre miercuri, în apropiere de oraşul Sierre, în cantonul elveţian Valais. A fost cel mai grav accident rutier din Elveţia din ultimele decenii. Victime belgiene şi olandeze

Ministrul belgian de Externe a declarat că majoritatea copiilor aveau vârste de 11-12 ani şi erau de la cşoala primară din Lommel, lângă graniţa cu Olanda, şi de la şcoala St Lambertus din Heverlee, lângă Louvain. Majoritatea victimelor erau belgiene, doar şapte dintre acestea fiind olandeze. Între cei răniţi, se află trei olandezi, un polonez şi un neamţ.

La o confeirnţă de presă, ieri, procurorul elveţian Olivier Elsig a declarat că autocarul era aproape nou şi a lovit zidul de beton care este parte a accesului de urgenţă, într-un tunel unde viteza maximă este de 100 km/oră. Elsig a spus că viteza cu care circula autocarul urmează să fie determinată, dar nu există indicii că ar fi avut o viteză excesivă. Copiii purtau centurile de siguranţă şi nu a mai fost implicată nicio altă maşină. Cauzele posibile luate în calcul sunt: o problemă tehnică, şoferul să fi suferit o problemă de sănătate sau "o eroare umană".

Ministrul belgian al Transporturilor, Melchior Wathelet, a spus că firma de transport, Toptours, are o "reputaţie excelentă". Sursa: BBC

Ne puteți urmări și pe Google News