A uitat de avere

A uitat de avere

Comandantul Politiei Municipiului Cluj-Napoca a omis sa declare toate bunurile pe care le are.

EVZ continua serialul cu privire la politistii clujeni care au „uitat” sa-si declare afacerile imobiliare.

Un politist clujean, care nu si-a mai declarat averea din luna februarie 2006, si implicit bunurile cumparate in ultimii doi ani, este comisarul-sef Ioan Rus-Herdea, seful Politiei Municipiului Cluj-Napoca. In declaratie de avere a politistului, care se afla pe site-ul Inspectoratului de Politie al Judetului Cluj si care nu a mai fost reactualizata din luna februarie a anului 2006, acesta nu are nimic in proprietate.

Cu exceptia unui autoturism de teren Nissan, care intre timp a fost vandut, comisarul Rus-Herdea este sarac lipit pamantului. Cel putin asa sustine in declaratia de avere.

Ne puteți urmări și pe Google News

Spatiu cumparat de la primarie

In aprilie 2007, familia comisarului-sef Ioan Rus-Herdea a cumparat de la Primaria Cluj-Napoca un spatiu comercial aflat la demisolul casei in care locuieste. Tranzactia s-a derulat in numele societatii Zara SRL unde unicul actionar este sotia politistului, Zorina Rus-Herdea. Potrivit Biroului de presa al Primariei Cluj-Napoca, valoarea de vanzare a respectivului spatiu comercial a fost de 147.000 de lei.

„La licitatie au participat trei firme. Din cate imi amintesc, valoarea de pornire a fost de 140.000 de lei, iar pretul final a fost de circa 150.000 de lei. Reprezentantul firmei Zara SRL a fost administratorul firmei, domnul Aristide Dinistreanu”, ne-a declarat un membru al comisiei de licitatie.

Ionela Negrea, de la Biroul de presa al Primariei Cluj-Napoca, a confirmat oficial faptul ca respectivul spatiu in suprafata de 88 mp a fost vandut firmei Zara SRL, in data de 19 aprilie 2007, contra sumei de 147.000 de lei.

Afaceri intre verisori

Inainte de cumpararea spatiului respectiv, in luna septembrie 2006, Consiliul Local Cluj-Napoca a luat in discutie asocierea cu firma Zara SRL in vederea inchirierii spatiului comercial pana la momentul vanzarii acestuia in baza Legii 550/2002. Atunci, consilierii locali au decis ca firma familiei Herdea sa plateasca o chirie de 500 de lei/luna.

Inainte de inchiriere, spatiul comercial a fost detinut de firma Romaris SRL din Cluj-Napoca, unde printre actionari se afla Aristide Dinistreanu, administrator la Zara SRL si cel care a participat in numele acestei firme la licitatia organizata de primarie pentru vanzarea spatiului.

Motivul pentru care firma lui Dinistreanu a fost evacuata de Primaria Cluj-Napoca din spatiul cu pricina a fost neplata chiriei. La vremea respectiva, comisarul-sef Ioan Rus-Herdea a recunoscut ca Aristide Dinistreanu si sotia lui sunt verisori.

Passat cumparat si nedeclarat

In declaratia de avere completata de politist in anul 2006 se arata ca Zorina Rus-Herdea este inspector de credite si a obtinut in anul 2005 un venit de 43.000 de lei in timp ce salariul incasat de politist a totalizat 30.138 de lei.

Firma Zara SRL a fost infiintata in data de 7 martie 2006, iar din bilantul depus la Directia Generala a Finantelor Publice Cluj rezulta ca societatea a inregistrat o pierdere in anul 2006 de 1.108 lei.

O alta scapare din declaratia de avere a politistului o constituie achizitionarea la sfarsitul anului 2006 a unui autoturism Volkswagen Passat nou. De altfel, masina poate fi vazuta parcata in fiecare zi in fata cladirii in care functioneaza Politia Cluj-Napoca.

PROMISIUNE

Rus-Herdea va declara totul

Seful politiei Cluj-Napoca a declarat ca a completat o declaratie noua de avere in vara anului 2007, pe care a depus-o la Serviciul personal. „Nu stiu de ce colegii de acolo nu au dispus ca aceasta sa fie postata pe site”, a adaugat ofiterul. Intrebat daca in declaratia de avaere despre care vorbeste era trecut si spatiul comercial cumparat de firma familiei, politistul a precizat scurt ca nu isi mai aduce aminte.

„Respectivul spatiu a fost cumparat de firma sotiei. Acum trebuie reactualizate aceste declaratii de avere si voi completa totul la zi” , a promis comandantul Politiei Municipiului Cluj-Napoca. Nedeclararea averii in timpul legal prevazut de lege - 15 zile de la modificarea structurii acesteia sau la inceputul fiecarui an - atrage dupa sine declansarea din oficiu a verificarii averii respectivului functionar care nu respecta legea.