Credincioşii ortodocşi şi grecocatolici din întreaga ţară au sărbă torit ieri Duminica Floriilor. Mii de credincioşi au luat parte la pelerinajele organizate în marile oraşe.

O cruce de flori a fost alcătuită ieri de hunedoreni în centrul oraşului, continuându-se astfel o tradiţie destul de tânără, apărută cu cinci-şase ani în urmă. Spre deosebire de anii trecuţi, când florile erau aşezate pe crucea albă alcătuită din două bucăţi mari de pânză, de această dată lalelele, garoafele, lăcrămioarele, freziile şi tuberozele au fost aşezate în tăvi mari dispuse în formă de cruce. În tăvi a fost turnată apă, pentru ca florile să aibă viaţă mai lungă. Alcătuirea Crucii de Flori a fost şi de această dată o bună ocazie pentru părinţi să-şi scoată copiii la plimbare, mai ales că după ce florile au fost aşezate pe cruce s-a organizat un concurs de desene pe asfalt. Fiecare participant a fost răsplătit pentru efortul său cu un pacheţel cu dulciuri, ceea ce le-a făcut copiilor ziua şi mai frumoasă.

„Nici nu mai ştim al câtelea an este când venim la Crucea de Flori. Anii trecuţi veneam cu băiatul cel mare, acum venim cu cel mic, pentru că cel mare spune că desenele pe asfalt nu mai sunt pentru el. Ne-a intrat deja în obicei ca, de Florii, să venim şi să aducem o mică contribuţie la Crucea de Flori“, spune Mariana Florea (36 de ani).

„Nu-i nimic mai frumos ca, de Florii, după ce ieşi de la biserică, să treci prin centrul oraşului şi să laşi o floare pe crucea asta“, adaugă Felicia Dumitru (45 de ani). Obiceiul Crucii de Flori a fost „adoptat“ cu trei ani în urmă şi de locuitorii altui oraş hunedorean, Simeria.

Ciorbă de peşte pentru săraci

La slujba de ieri, Prea Sfinţitul Ioan Selejan, episcopul Covasnei şi Harghitei, a intrat în catedrala ortodoxă din Miercurea-Ciuc pe un covor presărat cu flori, iar mai mulţi copii îmbrăcaţi în costume populare şi credincioşii l-au întâmpinat cu crenguţe de salcie în mâini.

El a urmat astfel exemplul lui Iisus care, în urmă cu 2.000 de ani, a fost întâmpinat la intrarea în Cetatea Ierusalimului cu flori şi crengi verzi. Episcopia Dunării de Jos a oferit ieri peste 100 de porţii de ciorbă de peşte enoriaşilor săraci care nu au avut posibilitatea să-şi cumpere o bucată de peşte. Ciorba pregătită de călugăriţe a fost servită în vase din lut.